Anotace: Výklad vybraných estetických a socio-estetických fenomenů životního prostoru současnosti je zaměřen na lidské tělo a způsoby jeho estetizace, gastronomii, předměty každodennosti a otázky životního stylu (design) , vnímání a pojem krajiny. V sociálním terénu současnosti rezonuje problematika všeobecné estetizace, vkusových soudů, krásy a ošklivosti. Ve svém celku působí tyto fenomény jako významné- dynamizující složky estetiky existence. Sylabus:
1. Úvod do problematiky mimouměleckého estetična.
2. Myšlenková a ideová východiska různých konceptů těla a tělesnosti.
3. Estetické ideály, stereotypy krásy a ošklivosti.
4. Společenské formy chování v oblasti tělesnosti- postoj a gesto.
5. Vizuální a scénické aspekty jídla.
6. Současné projevy estetizace jídla a potravy.
7. Cesty "estetizace" rukodělné a průmyslové výroby věcí .
8. Snahy o moderní tvarosloví a nové přístupy.
9. Čeští teoretikové životního slohu a věcí - Karel Honzík a Bohuslav Brouk.
10. Pojetí průmyslové estetiky
40. a
50. let v USA a Evropě.
11. Pojem krajiny a specifika její percepce.