1. Po
15.3.2021 Úvod do problematiky Cíl kurzu: Antropologická analýza životního stylu na hradech a zámcích zaměřená na kulturu stolování a stolničení a identifikace nových, inovativních budoucích trendů v její prezentaci. Forma organizace výuku: Teoretická část (přednáška a seminář) kombinovaná s návštěvami památkových objektů a jejich následný rozbor. Základní pojmy stolování stolničení. Nejstarší období - pravěk
2. Po
22.3.2021 Starověk
3. Po
1.3.2021 Středověk
4. Po
8.3.2021 Renesance
5. Po
15.3.2021 Baroko a rokoko
6. Po
22.3.2021
19. století
7. Po
29.3.2021
20. století
8. Pá
9.4.2021 Pá
16.4.2021 Praktické cvičení - stolování a stolničení
19. a
20. století* (studenti si v menších skupinkách v průběhu praktického cvičení v terénu vyzkouší prostřít vybranou konfigurací banketního stolu a seznám í se v praxi se u základními pravidly etikety u stolu)
9.+10. Pá
23.4.2021 So
24.4.2021 Exkurze - 2 dny* Renesance,
16. století - zámek Kratochvíle Baroko,
18. století - hrad a zámek Český Krumlov
11.+12. Pá
14.5.2021 So
15.5.2021 Exkurze - 2 dny*
19. století - hrad a zámek Bečov, zámek Kynžvart
Předmětem kurzu je antropologická analýza životního stylu na hradech a zámcích zaměřená na kulturu stolování a stolničení na šlechtických sídlech. Zvláštní pozornost bude věnována funkcím, které šlechtická sídla v tomto kulturním kontextu plnila.
Cílem kurzu je prohloubit a rozšířit znalosti studentů o antropologicky relevantní témata dějin kultury.