Charles Explorer logo
🇨🇿

Dějiny chovu včel s důrazem na české prostředí

Předmět na Filozofická fakulta |
AET100259

Sylabus

1. Biologie včely a zootechnika jejího chovu

2. Včelí produkty v pravěku a v civilizacích Předního východu včetně Egypta

3. Včelařství v Řecku

4. Včelařství v Římě

5. Včelařství Slovanů, především na území ČR od

8. do

12. stol.

6. Včelařství na území ČR od

12. do

17. stol.

7. Včelařství na území ČR od

18. do

1. pol.

20. stol.

8. Perníkářství a medovinařství

9. Výrobky z vosku

10. Včely a včelařství v lidové slovesnosti

11. Včelí produkty v lidových obřadech a v léčitelství na území ČR Úly a další včelařské pomůcky v muzeích

Anotace

Včelařství není jen zemědělským odvětvím, ale zasahuje do folkloru, lidového umění, náboženství a mytologie, dějin stravy, léčitelství aj. Úvod bude patřit včele jako organismu. Poté se bude kurz věnovat včelařství z kulturně- antropologického hlediska s ohledem na židovsko-křesťanské kořeny dnešní Evropy zakotvených v předovýchodních, egyptských a antických civilizacích. Zde všude se včelstva chovala a využití jejich produktů bylo spojené jak s mýty a poezií, tak se snahou o vědecké poznání života včel. Větší část kurzu se zaměří na území ČR od příchodu Slovanů do 1. pol. 20. stol. Předmětem přednášek bude mj. brtnictví, chov včel v klátech, zvláště figurálních a malovaných nesoucích řadu významů. Své místo budou mít výrobky z medu, hl. perníky tlačené do

řezaných forem a obřadní pečivo. Dále výrobky z vosku, jako svíce, obětiny, amulety spojené s lidovou vírou.

Okrajově se kurz dotkne včelích produktů v tradičním léčitelství. Včely mají své místo rovněž v pranostikách, příslovích, snářích, toponomastice. Kurz uzavře typologie včelařských pomůcek v muzeích.