1. Strava, společnost, kultura. Strava a stravování z pohledu sociologického, psychologického, antropologického a kulturně historického.
2. Strava jako jeden z komponentů (lidové) kultury. Flexibilita a konzervativnost v kulturním kontextu. Strava ve společnostech žijících v extrémních podmínkách (exkurs)
3. Strava a náboženství. Alimentární tabu. Vegetariánství.
4. Půst, dieta, hladovění. Potrava jako lék. Hladomory a náhražkové zdroje potravin.
5. Potrava získávaná sběrem. Symbolika některých plodů. Léčivé účinky (magie), názvosloví.
6. Med v lidové kuchyni. Brtnictví a včelařství. Medovina. Další doplňkové zdroje.
7. Obilniny. Mlynářství. Chléb a jeho výjimečné postavení v komplexu (stravovací) kultury. Nástroje a nářadí. Magie.
8. Luštěniny. Profánní a obřadní funkce. Nástroje a nářadí. Zelí, okurky a další zelenina. Olejniny a olej.
9. Mléko a mléčné produkty. (Chov zvířat). Nástroje a způsoby zpracování. Magie. Máslo a tvaroh (sýr). Regionální specifika.
10. Maso a ryby. Konzervace. Pivo. Víno a destiláty. Alkoholismus.
11. Brambory. Káva a její náhražky. Obřadní jídelníček ? výroční cyklus. Symbolika.
12. Rodinný cyklus. Vývoj technického zázemí kuchyně (vztah k architektuře). Prolínání lidové a měšťanské kuchyně. Interier.
13. Kultura stolování. Slavné kuchařky(-ři) a kuchařské knihy. ?Kuchyňské? vzdělávání a ženská emancipace v
19. stol.
Volitelná přednáška z cyklu Etnologie Evropy a ČR. (Lidová) strava je sledována z hlediska historického, geografického, náboženského, sociálního a částečně i zdravotního. Zdůrazněna je provázanost kultury stravování s komplexem (tradičního) hospodářství a s cyklem výroční a rodinné obřadnosti. Část kursu je zaměřena na měšťanskou kulturu.
Pozornost je věnována také technickému zázemí kuchyně, nádobí, náčiní, kuchařským knihám a etiketě stolování v tradičním lidovém a měšťanském prostředí.