Kantova třetí kritika, Kritika soudnosti, je ve své první polovině věnována problému estetické soudnosti, jejímž hlavním záměrem je odpovědět na otázku, co je to krásno a vznešeno. Zvláštností Kantovy analýzy krásna je okolnost, že - věren své systematice vypracované v první kritice - fenomén krásna analyzuje z hlediska propozic o krásnu, z hlediska výroku typu: "x je krásné". Otázkou tedy je, na základě čeho připisujeme subjektu propozice predikát "být krásný". Tento základní propoziční typ Kantem označený jako soud vkusu (Geschmacksurteil) Kant rozebírá z hlediska jeho čtyř soudových momentů, kvantity, kvality, relace a modality. Na základě toho dospívá ke čtyřem charakterizacím či definicím krásna. V semináří budeme sledovat a komentovat tuto Kantovu anylýzu. Podmínkou pro udělení zápočtu je vypracování referátu nebo sepsání seminární práce.
Literatura: 1. Vydání Kritiky soudnosti (německé, anglické, příp. český překlad v Oikoumenh) 2. Henry E. Allison, Kant´s Theory of Taste, CUP 2001. 3. P. Guyer, Kant and the Claims of Taste, CUP 1997. 4. J. Kulenkampff, Kants Logik des ästhetischen Urteils, Klostermann 1994.