Charles Explorer logo
🇨🇿

PVP 3 - Pivo, cukr a mouka parní silou: kapitola z dějin českého potravinářského průmyslu

Předmět na Filozofická fakulta |
AHSV20182

Sylabus

1. Potravinářský průmysl v procesu industrializace. 2.

Cukrovary a české hospodářství. Vývoj a význam oboru v ekonomice českých zemí. 3.

Počátky průmyslové výroby cukru. Technologický vývoj oboru do poloviny 19. století, průkopníci oboru a první podniky v mezinárodních souvislostech. 4.

Zlatá doba cukrovarnictví. Technologický vývoj cukrovarnictví do poloviny 20. století, inovátoři, důležité podniky a mezinárodní význam. 5.

Cukrovarnické přesahy. Souvislosti výroby cukru - politika, obchod, reklama, každodennost. 6.

Mlýny v 19. a 20. století. Vývoj technického zařízení. 7.

Formování vědy a odborného školství zaměřené na mlynářský průmysl. 8. Mlynářství jako součást hospodářského systému českých zemí. 9.

Stav a podoba českého pivovarnictví v polovině 19. století. Jeho předchozí vývoj, příval změn a jejich příčiny a důvody.

Jeho místo v Evropě. 10. Technický a technologický vývoj a jeho souvislosti.

Proměna zařízení pivovarů, její důvody a co tyto změny přinesly. 11. Souvislost vědeckého pokroku a jeho důsledky pro vývoj pivovarnictví.

Jejich konkrétní podoba a aplikování, pivovarnictví jako hybatel pokroku. 12. Pivovarnictví jako součást hospodářského systému.

Vývoj sladovnictví a chmelařství. Pivovarnictví jako místo odbytu strojírenských a jiných firem.

Anotace

Cyklus přednášek zachytí proměnu tří zásadních, ale přitom odlišných odvětví českého potravinářského průmyslu v 19. století a na počátku století 20. Pivovarnictví, mlynářství i cukrovarnictví představovalo podstatný hybatel

českého hospodářství. Jedním ze zásadních momentů jejich modernizace byl technologický a vědecký pokrok a zavádění jeho výsledků do praxe v podobě nových strojů, zařízení a také výrobních postupů. Proměna těchto oborů v procesu modernizace představuje z pohledu hospodářských dějin komplexní problematiku. Jednotlivé přednášky tak zachytí nejen technologický a technický vývoj v pivovarech, mlýnech a cukrovarech, ale i jeho spojitosti ve vývoji souvisejících oborů, v podobě vědeckého pokroku a sním spojeného vzniku odborných škol nebo roli těchto oborů v hospodářském systému země.