1. Cukrovary a cukrovarníci v českých dějinách
2. Úloha cukrovarnictví v procesu české modernizace
3. Souvislosti výroby cukru - obchod, politický přesah, reklama
4. Cukrovarnický odkaz a jeho industriální památky
5. Vnitřní a vnější faktory mlynářského průmyslu
6. Proměna sociálního postavení mlynáře
7. Mlynářství jako součást hospodářského systému českých zemí
8. Architektonické řešení mlýnů
9. České pivovarnictví jako součást Evropy
10. Podoba práce v pivovarech, kdo byl kdo a co bylo co.
11. Rozmístění pivovarů v rámci země, prodej piva a obchodní strategie
12. Výstavba pivovarů, jejich podoba, architektura a pivovary jako součást industriálního dědictví
Série přednášek volně navazuje na předmět zimního semestru AHSV20182, Pivo, cukr a mouka parní silou: kapitola z dějin českého potravinářského průmyslu. Vedle techniky a výrobních inovací se předmět tentokrát zaměřuje především na procesy, které provázely vývoj cukrovarnického, mlynářského a pivovarnického průmyslu v českých zemích v 19. a 20. století.
Přednášky reflektují širší hospodářské a sociální souvislosti modernizace potravinářského průmyslu. Soustředí se na domácí i zahraniční obchod, konkurenční tlaky, státní zásahy, spolkovou činnost, výrobní a distributorskou politiku jednotlivých výrobních odvětví, která se snaží vytvářet atraktivní nabídku pro konzumenty i obchodníky.