1. Bazální metabolismus, potřeba živin a energie.
2. Základní dávky potravin pro přípravu pokrmů.
3. Zásady zdravé výživy dospělých osob.
4. Význam výživy pro správný vývoj dítěte (výživa kojence, batolete, předškolního a mladšího školního dítěte, adolescenta).
5. Výživa v těhotenství a v období laktace.
6. Výživa ve stáří.
7. Alternativní způsoby výživy.
8. Základní technologické postupy přípravy pokrmů.
9. Propočty jídelních lístků (Nutriservis, kalorická kalkulačka, nutriční kalkulačka, nutriční databáze MTE, www.cronometer.com, Centrum pro databázi složení potravin - http://www.nutridatabaze.cz/, Potravinová banka dát - http://www.pbd-online.sk/ Databáze bezlepkových výrobků - http://www.potravinybezlepku.cz/).
10. Plánování vzorových jídelních lístků dle daných kriterií
Předmět navazuje na teoretické znalosti ze "Stáže v potravinářských technologiích" a prohlubuje praktické znalosti o základních technologických postupech přípravy racionální stravy. Studenti se seznámí s rozd íly ve stravovacích doporučeních pro jednotlivé stravovací kategorie. Naučí se pracovat s tabulkami výživných hodnot.
Studenti se seznámí se zásadami pro plánování jídelních lístků a dokážou je následně s ohledem na konkrétní požadavky prakticky uplatnit.