Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probr áno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné!
HYGIENA1.Člověk a jeho zdraví: Základní termíny a definice hygieny a epidemiologie. Stručná historie oboru a profil ústavu. Primární, sekundární, terciální prevence. Prevence nemocí ovlivněním životních podmínek versus zvyšováním odolnosti organismu člověka proti nepříznivým faktorům prostředí (adaptace, aklimatizace, indukce, tolerance) nebo proti infekcím.Role státu v ochraně zdraví. Podpora zdraví, význam odpovědnosti jednotlivce za své zdraví.2.Člověk a prostředí: význam životního stylu z hlediska zdraví člověka (individuální a sociální aspekty, populační hlediska). Místní problémy (průmysl a doprava, chemizace zemědělství, cizorodé látky v potravním koši populace). Současné globální problémy.3.Toxikologie: Biologický monitoring znečištění prostředí a s ním spojené expozice člověka cizorodým látkám.Monitorovací sítě, legislativa. Biologické expoziční testy, základní terminologie a význam stanovení biologických limitů v pracovním a životním prostředí člověka. Praktické příklady. Pozdní účinky xenobiotik. Závislost dávka/účinek u klasických toxických látek a u látek genotoxických/karcinogenních. Mutagenita, karcinogenita a genotoxicita, teratogenita a alergenicita.4.Hygiena práce: Základní pojmy hygieny práce (pracoviště, prqacovní místo, pracovní zátěž, pracovní námaha), kategorizace prací, analýza rizik při práci.Práce a pracoviště zakázaná ženám, těhotným ženám a mladistvým, nemoci z povolání . Vztah práce a zdraví, vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže, energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku. Faktory fyzikální, chemické a biologické a jejich vliv na zdraví.Rizika práce ve zdravotnictví, specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotníkontraindikace.5.Fyzikální faktory prostředí a jejich vliv na zdraví člověka: Ionizující záření - účinky na organismus člověka. Zdroje mírové expozice obyvatelstva , minimalizace dávek. Dávka /Gy/ a dávkový ekvivalent /Sv/, kontrolované pásmo, dozimetrické monitorování zátěže, limity pro obyvatelstvo a pracovní prostředí, pacient s aplikací radiofarmaka, aktivita /Bq/. Principy ochrany před IZ (vzdáleností, stíněním, časem) a kontaminací. Kontraindikace, lékařská péče.Hluk: Základní veličiny (frekvence /Hz/, hladina /dB/), odvození veličiny decibel, práh slyšení. Typy hluku, jejich charakteristika a metody měření. Limitní hodnoty (pracovní prostředí, vnitřní chráněné prostředí, venkovní prostředí). Osobní ochranné prostředky, technická opatření.Vibrace: Systémové a lokální účinky vibrací na člověka, rezonanční účinky. Vibrace přenášené na páteř a horní končetiny. Onemocnění z vibrací, diagnostika a terapie. Ochrana před nepříznivými účinky vibrací.Klimatické faktory: Teplota vzduchu. Vlhkost vzduchu (relativní vlhkost vzduchu /%/) - hygrometry, aspirační psychrometry, doporučené hodnoty. Proudění vzduchu - vnitřní prostředí (kata-teploměry). Intenzita sálavého tepla (infračervené záření) - kulové teploměry, radiační zátěž. Energetický výdej ? tabulková metoda, bazální metabolismus. Tepelný odpor oděvu - závislost na proudění vzduchu a počtu vrstev oděvu.Zraková zátěž a osvětlení: Denní (přirozené) osvětlení, činitel denního osvětlení /%/. Umělé osvětlování ? lux /Lx/. Sdružené osvětlení - požadavky na intenzitu a barvu umělé složky. Rušivé oslnění - absolutní, relativní, kontrastem jas /cd.m-2/. Objektivní a subjektivní hodnocení světelných podmínek.6.Výživa:Základní pojmy. Význam jednotlivých druhů potravin. Zásady správné výživy dospělé populace.Výživa kojenců a dětí: Význam kojení, rizika umělé výživy, složení mateřského mléka a náhrad, fyziologie a technika kojení, iniciativa. Nemocnice přátelská dětem, principy Kodexu marketingu náhrad mateřského mléka. Výživa starších kojenců, dětí a mládeže.Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy). Význam minerálů a vitaminů. Význam jednotlivých druhů potravin.Hodnocení spotřeby potravin: metody hodnocení, tabulky složení potravin, doporučené dávky.Onemocnění z poruch výživy: obezita, protein energetická malnutrice, specifické deficity živin.Potraviny: toxické látky v potravinách, mikrobiologická rizika z potravin plísně, transmastné kyseliny, prebiotika a probiotika, přídatné látky v potravinách (?Éčka?), geneticky modifikované potraviny.Zásady hygieny potravin v domácnosti, ve společném stravování a v potravinářství.Alternativní výživa: hlavní typy alternativního způsobu stravování, jejich pozitivní a negativní stránky.Výživa ve stáří.Onemocnění z poruch výživy: obezita, protein energetická malnutrice, specifické deficity živin.Terapeutické diety.7.Voda: Voda a zdraví, fyziologický význam, metabolismus vody. Původ, zdroje a transport pitné vody. Dezinfekce pitné vody. Vyhláška 252 pro pitnou vodu. Individuální a veřejné zásobování pitnou vodou, požadavky na kvalitu pitné vody. Principy vodárenské úpravy pitné vody. Příprava nezávadné vody v havarijních a polních podmínkách. Mikrobiologické a chemické indikátory fekálního znečištění pitné vody. Zdravotní yýznam tvrdosti vody. Současná situace v zásobování pitnou vodou v ČR.Balené nápoje- legislativa, kvalita a složení balených vod, kojenecká voda.Zdravotní rizika z vody, infekce z vody. Fluorizace vody a její význam.8.Epidemiologie závislost na tabáku: Historie a vývoj tabákové pandemie, epidemiologie užívání tabáku v ČR a ve světě, obecné souvislosti. Vliv kouření na zdraví včetně člověka pasivního. Morbidita a mortalita způsobená užáváním tabáku. Příklady epidemiologických studií.Možnosti léčby závislosti na tabáku, krátká intervence u kuřáka (nebo pacienta, který užívá jiné tabákové výrobky).EPIDEMIOLOGIE1.Epidemiologická metoda práce: Deskriptivní epidemiologické studie, základní epidemiologické charakteristiky. Analytické studie, kohortové , studie případů a kontrol. Intervenční experimentální studie, klinická a terénní kontrolovaná studie, metoda slepého pokusu.Etické problémy studií, informované souhlasy.Základní ukazatelé zdravotního stavu - morbidita, mortalita,letalita. Incidence, prevalence, attack rate. 2.Základní pojmy infekční epidemiologie: Sporadický výskyt, epidemie, pandemie, endemie, eliminace, eradikace. Etiologické agens, patogenita, virulence, rezistence atd.Dezinfekce, sterilizace - metody fyzikální, chemické. Předsterilizační příprava. Vyšší stupeň dezinfekce a další postupy dekontaminace.3.Proces šíření nákazy: Zdroj, cesta přenosu, vnímavý jedinec.Vlastnosti mikroorganizmů - rezistence, infekční dávka, Zdroj - člověk, zvíře, vnější prostředí, rezervoár nákazy. Přenos - přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec - obrana makroorganizmu - nespecifická rezistence, přirozená nespecifická imunita, získaná specifická imunita. Proces šíření nozokomiální nákazy - vnímavý jedinec = pacient.4.Protiepidemická opatření: Preventivní, represivní. Bariérově ošetřovací techniky, hygienické zabezpečení rukou, manipulace s biologickým materiálem, protiepidemický režim.5.Imunizace: typy a druhy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR - očkování pravidelné, zvláštní (VHB), mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání.6. Hlavní skupiny infekčních onemocnění: Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění ? alimentární nákazy, transmisivní nákazy, krevní nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR.7.Epidemiologie zhoubných novotvarů: Hlavní rizikové faktory : neovlivnitelné, ovlivnitelné, metody zjišťování, možnosti prevence.<br
Předmět poskytuje přehled v hygieně a epidemiologii pro bakaláře využitelný v jejich praxi. Seznamuje studenty se základy hygieny prostředí (ovzduší, půda, voda, vnitřní prostředí budov), hygieny práce a faktory životního stylu.
Epidemiologie se věnuje základním zdravotním ukazatelům, epidemiologii neinfekčních i infekčních nemocí, nozokomiálním nákazám, preventivním a represivním protiepidemickýcm opatřením.