Charles Explorer logo
🇬🇧

Hygiene and Epidemiology

Class at First Faculty of Medicine |
B02279

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Semináře jsou pro studenty povinné. Každé vyučované téma se dělí mezi seminář a přednášku v jednom bloku.

HYGIENA Člověk a jeho zdraví: Základní termíny a definice hygieny a epidemiologie. Stručná historie oboru a profil ústavu. Primární, sekundární, terciální prevence. Prevence nemocí ovlivněním životních podmínek versus zvyšováním odolnosti organismu člověka proti nepříznivým faktorům prostředí (adaptace, aklimatizace, indukce, tolerance) nebo proti infekcím. Role státu v ochraně zdraví. Podpora zdraví, význam odpovědnosti jednotlivce za své zdraví. Člověk a prostředí, význam životního stylu z hlediska zdraví člověka (individuální a sociální aspekty, populační hlediska). Místní problémy (průmysl a doprava, chemizace zemědělství, cizorodé látky v potravním koši populace). Současné globální problémy. Toxikologie: Biologický monitoring znečištění prostředí a sním spojené expozice člověka cizorodým látkám - versus technický monitoring, monitorovací sítě, legislativa. Biologické expoziční testy, základní terminologie a význam stanovení biologických limitů pro toxické či jinak škodlivé látky v pracovním a životním prostředí člověka. Praktické příklady. Pozdní účinky xenobiotik. Závislost dávka/účinek u klasických toxických látek a u látek genotoxických/karcinogenních. Mutagenita, karcinogenita a genotoxicita, teratogenita a alergenicita. Hygiena práce: Základní pojmy hygieny práce ? kategorizace pracovišť, riziková pracoviště, práce a pracoviště zakázaná ženám, těhotným ženám a mladistvým, nemoci z povolání ? definice, výskyt dle regionů, dle kapitol nemocí z povolání. Vztah práce a zdraví ? vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže ? energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku. Rizika práce ve zdravotnictví ? specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotní kontraindikace. Vztah práce a zdraví ? vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti. Základní ergonomické pojmy - vymezení ergonomických faktorů, ergonomické zásady hodnocení pracovního místa a pracovních podmínek. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže ? energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku. Fyzikální faktory prostředí: Neionizující záření - NIZ: Zdroje expozice obyvatelstva NIZ. Ochrana před NIZ. UV záření: Poškození ozonové vrstvy (freony), zdravotní rizika, ochrana. Ionizující záření - IZ: Účinky na organismus člověka. Zdroje mírové expozice obyvatelstva IZ, minimalizace dávek. Dávka /Gy/ a dávkový ekvivalent /Sv/, kontrolované pásmo, dozimetrické monitorování zátěže, limity pro obyvatelstvo a pracovní prostředí, pacient s aplikací radiofarmaka, aktivita /Bq/. Principy ochrany před IZ (vzdáleností, stíněním, časem) a kontaminací. Kontraindikace, lékařská péče. Hluk: Systémové a lokální účinky hluku. Základní veličiny (frekvence /Hz/, hladina /dB/), ukázka průběhu jednoduchého a složeného zvukového signálu z magnetofonového záznamu na osciloskopu, odvození veličiny decibel, práh slyšení. Typy hluku, jejich charakteristika a metody měření. Limitní hodnoty (pracovní prostředí, vnitřní chráněné prostředí, venkovní prostředí). Osobní ochranné prostředky, technická opatření. Praktická demonstrace počítačového zpracování měření a hodnocení proměnného hluku. Infrazvuk a ultrazvuk: Možná zdravotní rizika pro člověka, rezonanční účinky, psychické účinky. Vibrace: Systémové a lokální účinky vibrací na člověka, rezonanční účinky. Vibrace přenášené na páteř a horní končetiny. Onemocnění z vibrací, diagnostika a terapie. Ochrana před nepříznivými účinky vibrací. Klimatické faktory: Teplota vzduchu ? typy teploměrů, doporučené hodnoty. Vlhkost vzduchu (relativní vlhkost vzduchu /%/), - hygrometry, aspirační psychro-metry, doporučené hodnoty. Proudění vzduchu ? venkovní prostředí (vířivé anemometry), vnitřní prostředí (kata-teploměry). Intenzita sálavého tepla (infračervené záření) ? kulové teploměry, radiační zátěž. Energetický výdej ? tabulková metoda, bazální metabolismus. Tepelný odpor oděvu ? závislost na proudění vzduchu a počtu vrstev oděvu. Praktická demonstrace měření klimatických podmínek v praktiku. Počítačové zpracování a vyhodnocení zjištěných faktorů. Problematika osvětlování: Veličiny popisující osvětlení, měření a hodnocení. Denní (přirozené) osvětlení ? činitel denního osvětlení /%/. Umělé osvětlování ? lux /Lx/. Sdružené osvětlení ? požadavky na intenzitu a barvu umělé složky. Rušivé oslnění - absolutní, relativní, kontrastem jas /cd.m-2/. Objektivní a subjektivní hodnocení světelných podmínek. Praktická demonstrace měření osvětlenosti luxmetrem. Lasery Princip, užití, rizika, ochrana. Výživa: Základní pojmy. Význam jednotlivých druhů potravin. Zásady správné výživy dospělé populace a větších dětí. Výživa kojenců a malých dětí (Význam kojení, rizika umělé výživy, složení mateřského mléka a náhrad, fyziologie a technika kojení, iniciativa ?Nemocnice přátelská dětem?, principy Kodexu marketingu náhrad mateřského mléka. Výživa starších kojenců) Energie a živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, stopové prvky, vitaminy) Voda: Voda a zdraví, fyziologický význam, metabolismus vody. Původ, zdroje a transport pitné vody. Dezinfekce pitné vody. ČSN pro pitnou vodu. Individuální a hromadné zásobování pitnou vodou, požadavky na kvalitu pitné vody. Principy úpravy-vodárenské a její příprava v nouzových situacích. Mikrobiologické a chemické indikátory fekálního znečištění pitné vody.Význam tvrdosti vody. Současná situace v zásobování vodou v ČR. Balené nápoje - legislativa, kvalita a složení balených vod, kojenecká voda. Zdravotní rizika z vody, infekce z vody. Fluorizace vody a její význam. Faktory životního stylu ? závislost na tabáku: Obecný úvod do problematiky užívání tabáku, historie a vývoj tabákové pandemie, epidemiologie užívání tabáku v ČR a ve světě, obecné souvislosti. EPIDEMIOLOGIE Epidemiologická metoda práce Deskriptivní epidemiologické studie ? základní epidemiologické charakteristiky. Analytické studie ? kohortové , studie případů a kontrol. Intervenční experimentální studie ? klinická a terénní kontrolovaná studie, metoda slepého pokusu.Přirozené experimenty. Etické problémy experimentu. Základní ukazatelé zdravotního stavu Nemocnost - incidence, prevalence, attack rate. Mortalita, letalita. Základní pojmy infekční epidemiologie Sporadický výskyt, epidemie, pandemie, endemie, eliminace, eradikace. Etiologické agens, patogenita, virulence, rezistence atd. Dezinfekce, sterilizace - metody fyzikální, chemické. Předsterilizační příprava. Vyšší stupeň dezinfekce a další postupy dekontaminace. Proces šíření nákazy Vlastnosti mikroorganizmů - rezistence, infekční dávka, Zdroj ? člověk, zvíře, vnější prostředí. Nosič. Přenos ? přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec ? obrana makroorganizmu. Proces šíření nozokomiální nákazy ? vnímavý jedinec = pacient. Protiepidemická opatření - preventivní, represivní. Hygienické zabezpečení rukou, protiepidemický režim. Imunizace ? typy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR ? očkování pravidelné, zvláštní (VHB), mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání. Hlavní skupiny infekčních onemocnění Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění ? alimentární nákazy, transmisivní nákazy, krevní nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR. Epidemiologie zhoubných novotvarů Hlavní rizikové faktory neovlivnitelné ? ovlivnitelné, metody zjišťování, možnosti prevence. České priority ve výskytu nádorů. Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu Epidemiologické modely vzniku chronických nemocí. Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Vybrané kapitoly z hygieny a epidemiologie: epidemiologie prostředí, toxikologie, rizikové faktory ve výživě, rizikové faktory v pracovním prostředí, epidemiologie infekční, neinfekční - rizikové faktory, prevence - životní styl, podpora zdraví.