Charles Explorer logo
🇨🇿

Potravinářské zbožíznalství a potravinářská technologie

Předmět na 1. lékařská fakulta |
B02284

Sylabus

Zbožíznalecký popis jednotlivých druhů potravinářských surovin a výrobků - obiloviny, luštěniny, mlýnské výrobky z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky, těstoviny, cukr a další sladidla, čokoláda, cukrovinky, škrob a výrobky ze škrobu, tuky a oleje a výrobky z nich, ovoce a zelenina a výrobky z nich, okopaniny, houby, droždí, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso a masné výrobky, ryby, drůbež, zvěřina, nápoje, káva, čaj, koření, biopotraviny.

Anotace

potravinářské zbožíznalství

Třídění a terminologie potravinářských výrobků podle zákona č.110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a příslušných komoditních vyhlášek ve znění platných předpisů. Popis jednotlivých skupin potravinářských výrobků (potravinových komodit) z hlediska jejich chemického složení, významu v lidské výživě a použití při přípravě pokrmů. Popis nejvýznamnějších vad vyskytujících se u jednotlivých skupin potravinářských výrobků potravinářské technologie

Rozsah přednášek v předmětu základy potravinářské technologie se zaměřením na technologii používané v potravinářských výrobách podle oborů. Je to důležité pro orientaci v nutriční ekonomice v členění: masná výroba, zpracování drůbeže a vajec, mlékárenství, technologie tuků, technologie zpracování kakaových bobů, cukrovarnictví a náhradní sladidla, škrobárenství, mlýnsko-pekárenské technologie, technologie trvanlivého pečiva a těstovin, základy konzervárenství a zpracování ovoce a zeleniny včetně brambor, principy fermentačních technologií a výroba organických kyselin, sladovnictví a výroba piva, vinařství, lihovarnictví, drožďárenství, úprava technologických a odpadních vod, nealko nápoje