Energetický metabolismus
Vodní bilance, otoky
Základní složky výživy
Dieta a pohybová aktivita
Dieta při onemocnění trávicího traktu
Dieta v prevenci kardiovaskulárních onemocnění
Dieta u seniorů
Dietní prevence diabetu
Dieta při diabetu 1. a 2. typu
Dietní systém
Parenterální a enterální výživa
Dieta a obezita
Terapie DM včetně inzulinoterapie
Dieta při hypertenzi
Výživa v nefrologii
Diabetes mellitus 1. typu
Výživa u DM, (Glykemický index potravin)
Alternativní dietologie - potravinové doplňky
Ateroskleróza / Warfarinizace
Kardioprotektivní strava / Výživa při terapii warfarinem
Jod a poruchy štítné žlázy
Onemocnění GIT I Horní/dolní část)
Výživa u onemocnění GIT I
Onemocnění GIT II (játra/pankreas)
Výživa u onemocnění GIT II
Obezita
Dieta a redukční režimy
Výživa u neuropsychiatrických onemocnění chirurgických pacientů
Dieta u alergií a poruch imunity
Dieta onemocnění muskuloskeletálního systému
Nutrigenetika a nutrigenomika
Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny
Onkologická onemocněn, výživa, podpůrná terapie
Výživa u onkologicky nemocných
V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu vý živy na zdraví člověka. Jedná se o vlivy toxického či infekčního původu.
Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků těhotných žen a zvláštností dětského a dorostového věku, sportovců a podobně.