Hodnocení výživového stavu klienta.
Způsoby zjišťování výživového stavu klienta.
Standardizované dietní postupy (dieta S/BLP, dieta S/P, ostré a mírné redukční režimy, rámcové jídelní lístky a výměnné jednotky)
Individualizace NB diet dle sérového kreatininu. Propočet dusíkové bilance.
Individualizovaná nutriční péče o klienty ve spolupráci s příslušným stravovacím provozem.
Studenti se aktivně účastní těchto činností pod dohledem pověřené osoby:
· Zpracování nutriční anamnézy, vyhodnocení nutričního stavu klienta. Návrh případné úpravy nutriční péče.
· Sestavení individuálního dietoterapeutického plánu a jeho realizace.
· Zpracování vzorových jídelních lístků, jejich úpravu ve vazbě na nutriční doporučení pro konkrétního klienta (při zpracování využívá odborný software příslušného zařízení).
· Kontrola standardizace nutriční péče v domově důchodců či spolupráce při její přípravě.
· Příprava přednášky pro klienty nebo ošetřující personál. Příprava edukačních materiálů.
· Spolupráce v rámci ošetřovatelského a nutričního týmu.
V průběhu stáže studenti poznají systém zajištění nutriční terapie v ústavech sociální péče, domovech důchodců, ale také zajištění nutriční terapie prostřednictvím pečovatelské služby v domácí péči a systém nutriční péče ve zdravotnických zařízeních.