Charles Explorer logo
🇨🇿

Stáž v organizaci zdravotní a sociální péče

Předmět na 1. lékařská fakulta |
B02374

Sylabus

Hodnocení výživového stavu klienta.

Způsoby zjišťování výživového stavu klienta.

Standardizované dietní postupy (dieta S/BLP,  dieta S/P, ostré a mírné redukční režimy, rámcové jídelní lístky a výměnné jednotky)

Individualizace NB diet dle sérového kreatininu. Propočet dusíkové bilance.

Individualizovaná nutriční péče o klienty ve spolupráci s příslušným stravovacím provozem.

Studenti se aktivně účastní těchto činností pod dohledem pověřené osoby:

·         Zpracování nutriční anamnézy, vyhodnocení nutričního stavu klienta. Návrh případné úpravy nutriční péče.

·         Sestavení individuálního dietoterapeutického plánu a jeho realizace.

·         Zpracování vzorových jídelních lístků, jejich úpravu ve vazbě na nutriční doporučení pro konkrétního klienta (při zpracování využívá odborný software příslušného zařízení).

·         Kontrola standardizace nutriční péče v domově důchodců či spolupráce při její přípravě.

·         Příprava přednášky pro klienty nebo ošetřující personál. Příprava edukačních materiálů.

·         Spolupráce v rámci ošetřovatelského a nutričního týmu.  

Anotace

V průběhu stáže studenti poznají systém zajištění nutriční terapie v ústavech sociální péče, domovech důchodců, ale také zajištění nutriční terapie prostřednictvím pečovatelské služby v domácí péči a systém nutriční péče ve zdravotnických zařízeních.