Charles Explorer logo
🇨🇿

Stáž výživa v lázních a multikulturní aspekty ve výživě

Předmět na 1. lékařská fakulta |
B02389

Sylabus

OBSAH PŘEDMĚTU:Přehled diet  u oborů:        * Interní lékařství, neurologie, infekciologie, pneumologie,hematologie, onkologie, nefrologie, revmatologie, chirurgie,traumatologie, ortopedie.  Rozdíly mezi nemocniční a lázeňskýmdietním systémem. Pojem léčebné výživy, jednotlivé formyvýživy v nemocnici a lázních,  nutriční potřeba a spotřeba.        * Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství,dospívání, sport, gravidita, stáří.        * Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejichvliv na nutrienty.        * Dietní systém pro  lázně, zásady, vztah dietního režimu kvýživě pacientů v těžkých stavech.        * Dieta šetřivá, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dietaredukční, dieta při zácpě.        * Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selháníjater, dieta při selhání ledvin.        * Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii.        * Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv."kladenské diety".        * Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukryjako sladidla.        * Nové trendy v dietologii - např. - tuky - Olestra, - vláknina -inulin, oligofruktany a další.        * Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavníchkomponent v těchto doplňcích.

Anotace

STRUČNÁ ANOTACE PŘEDMĚTU:

Získání znalostí dietetiky u chorob zařazených do oborů interna, chirurgie, pediatrie, gynekologie a malých oborů.. Rozdíly a přednosti výživy klientů ze světa.Náboženské zvyklosti a nutnost respektování. Informace budou schopni syntetizovat v předmětech aplikované v klinických oborech.