OBSAH PŘEDMĚTU:Přehled diet u oborů: * Interní lékařství, neurologie, infekciologie, pneumologie,hematologie, onkologie, nefrologie, revmatologie, chirurgie,traumatologie, ortopedie. Rozdíly mezi nemocniční a lázeňskýmdietním systémem. Pojem léčebné výživy, jednotlivé formyvýživy v nemocnici a lázních, nutriční potřeba a spotřeba. * Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství,dospívání, sport, gravidita, stáří. * Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejichvliv na nutrienty. * Dietní systém pro lázně, zásady, vztah dietního režimu kvýživě pacientů v těžkých stavech. * Dieta šetřivá, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dietaredukční, dieta při zácpě. * Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selháníjater, dieta při selhání ledvin. * Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii. * Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv."kladenské diety". * Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukryjako sladidla. * Nové trendy v dietologii - např. - tuky - Olestra, - vláknina -inulin, oligofruktany a další. * Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavníchkomponent v těchto doplňcích.
STRUČNÁ ANOTACE PŘEDMĚTU:
Získání znalostí dietetiky u chorob zařazených do oborů interna, chirurgie, pediatrie, gynekologie a malých oborů.. Rozdíly a přednosti výživy klientů ze světa.Náboženské zvyklosti a nutnost respektování. Informace budou schopni syntetizovat v předmětech aplikované v klinických oborech.