* Hygiena:
Základní pojmy, historie oboru, aktuální problémy podpory a ochrany zdraví.
Zátěž organismu fyzikálními, chemickými, biologickými, psychosociálními faktory.
Faktory životního stylu - výživa a zdraví. Hodnocení výživového stavu, výživová doporučení.
Faktory životního stylu - kouření. Závislost na tabáku, diagnostika a léčba - role všech zdravotních profesí v prevenci a léčbě této nemoci.
Práce a zdraví. Rizikové faktory pracovního prostředí. Hodnocení zdravotních rizik.
Pitná voda a zdraví. Hromadní a individuální zásobování vodou. Zdravotní rizika z vody.
* Epidemiologie:
Základní pojmy, historie obory, epidemiologická metoda práce.
Základní ukazatelé zdravotního stavu.
Infekční epidemiologie, proces šíření nákazy. Očkování.
Protiepidemická opatření - preventivní, represivní.
Bariérově ošetřovací techniky, hygienické zabezpečení rukou, manipulace s biologickým materiálem, protiepidemický režim.
Nozokomiální nákazy.
Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu.
Předmět poskytuje přehled v oblasti hygieny a epidemiologie. Ve společném výukovém kmeni seznamuje studenty se základy hygieny prostředí (ovzduší, půda, voda, vnitřní prostředí budov), hygieny práce, faktory
životního stylu. Epidemiologie se věnuje základním zdravotním ukazatelům, epidemiologii infekčních nemocí.