Charles Explorer logo
🇨🇿

Hygiena a epidemiologie

Předmět na 1. lékařská fakulta |
B02440

Sylabus

Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné!

HYGIENA Člověk a jeho zdraví: Základní termíny a definice hygieny a epidemiologie. Stručná historie oboru a profil ústavu. Primární, sekundární, terciální prevence. Prevence nemocí ovlivněním životních podmínek versus zvyšováním odolnosti organismu člověka proti nepříznivým faktorům prostředí (adaptace, aklimatizace, indukce, tolerance) nebo proti infekcím.Role státu v ochraně zdraví. Podpora zdraví, význam odpovědnosti jednotlivce za své zdraví.Člověk a prostředí: význam životního stylu z hlediska zdraví člověka (individuální a sociální aspekty, populační hlediska). Místní problémy (průmysl a doprava, chemizace zemědělství, cizorodé látky v potravním koši populace). Současné globální problémy. Hygiena práce: Základní pojmy hygieny práce (pracoviště, prqacovní místo, pracovní zátěž, pracovní námaha), kategorizace prací, analýza rizik při práci.Práce a pracoviště zakázaná ženám, těhotným ženám a mladistvým, nemoci z povolání . Vztah práce a zdraví,  vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže, energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku. Faktory fyzikální, chemické a biologické a jejich vliv na zdraví. Rizika práce ve zdravotnictví, specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotní kontraindikace. Fyzikální faktory prostředí: mikroklima, osvětlení,  hluk, ionizující záření, elm. záření -   jejich vliv na zdraví člověka,principy ochrany před nepříznivými účinky.

Výživa:Základní pojmy. Význam jednotlivých druhů potravin. Zásady správné výživy dospělé populace. Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy). Význam minerálů a vitaminů. Význam jednotlivých druhů potravin. Hodnocení spotřeby potravin: metody hodnocení, tabulky složení potravin, doporučené dávky. Zásady hygieny potravin v domácnosti, ve společném stravování a v potravinářství. Alternativní výživa: hlavní typy alternativního způsobu stravování, jejich pozitivní a negativní stránky. Onemocnění z poruch výživy: obezita, protein energetická malnutrice, specifické deficity živin. Terapeutické diety. Voda: Voda a zdraví, fyziologický význam, metabolismus vody. Původ, zdroje a transport pitné vody. Dezinfekce pitné vody. Vyhláška 252 pro pitnou vodu. Individuální a veřejné zásobování pitnou vodou, požadavky na kvalitu pitné vody. Principy vodárenské úpravy pitné vody. Příprava nezávadné vody v havarijních a polních podmínkách. Zdravotní rizika z vody, infekce z vody. Fluorizace vody a její význam.Epidemiologie závislost na tabáku: Historie a vývoj tabákové pandemie, epidemiologie užívání tabáku v ČR a ve světě, obecné souvislosti. Vliv kouření na zdraví  člověka včetně pasivního. Morbidita a mortalita způsobená užíváním  tabáku. Příklady epidemiologických studií. Možnosti léčby závislosti na tabáku, krátká intervence u kuřáka (nebo pacienta, který užívá jiné tabákové výrobky).  EPIDEMIOLOGIE Epidemiologická metoda práce: Deskriptivní epidemiologické studie,  základní epidemiologické charakteristiky. Analytické studie,  kohortové , studie případů a kontrol. Intervenční experimentální studie, klinická a terénní kontrolovaná studie, metoda slepého pokusu.Etické problémy studií, informované souhlasy. Základní ukazatelé zdravotního stavu - morbidita, mortalita,letalita. Incidence, prevalence, attack rate.  Základní pojmy infekční epidemiologie: Sporadický výskyt, epidemie, pandemie, endemie, eliminace, eradikace. Etiologické agens, patogenita, virulence, rezistence atd. Dezinfekce, sterilizace - metody fyzikální, chemické. Předsterilizační příprava. Vyšší stupeň dezinfekce a další postupy dekontaminace. Proces šíření nákazy: Zdroj, cesta přenosu, vnímavý  jedinec.Vlastnosti mikroorganizmů - rezistence, infekční dávka, Zdroj - člověk, zvíře, vnější prostředí, rezervoár nákazy. Přenos -  přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec  - obrana makroorganizmu - nespecifická rezistence, přirozená nespecifická imunita, získaná specifická imunita. Proces šíření nozokomiální nákazy  - vnímavý jedinec = pacient. Protiepidemická opatření: Preventivní, represivní. Bariérově ošetřovací techniky, hygienické zabezpečení rukou, manipulace s biologickým materiálem, protiepidemický režim. Imunizace:  typy  a druhy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR  - očkování pravidelné, zvláštní (VHB), mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání. Hlavní skupiny infekčních onemocnění: Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění - alimentární nákazy, transmisivní nákazy, krevní nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR. Epidemiologie zhoubných novotvarů: Hlavní rizikové faktory : neovlivnitelné,  ovlivnitelné, metody zjišťování, možnosti prevence. České priority ve výskytu nádorů.Trendy ve výskytu nádorových onemocnění. Nádorové registry Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu - pojem civilizační choroba.Epidemiologické modely vzniku chronických nemocí. Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. - členění, prevence.

Anotace

Vybrané kapitoly z hygieny a epidemiologie: epidemiologie prostředí, toxikologie, rizikové faktory ve výživě, rizikové faktory v pracovním prostředí, epidemiologie infekční, epidemiologie onemocnění hromadného výskytu - rizikové faktory, prevence - životní styl, podpora zdraví.