Zimní semestr:
1. Metabolismus a biochemie trávení sacharidů,bioenergetika
2. Metabolismu a biochemie trávení lipidů
3. Metabolismus a biochemie trávení bílkovin
4. Hydratace, efektivní osmolalita, sodný kationt a jejich poruch
5. Další iontové poruchy6. Stopové prvky a jejich význam v nutrici.Význam nutrice pro kostní metabolismus
7. Základní principy regulace metabolismui
8. Porfyriny,žlučová barvicva,metabolismus železa
9. Metabolismus vitamínů a jejich význam v nutrici
10.Principy hormonální regulace hormony kůry nadledvin a pohlavní hormony
11.Hormony štítné žlázy a příštitných tělísekBiochemie krve
12.Biochemie a metabolismus kostí a svalů
13.Biochemie krve
14.Metabolické a nutriční aspekty nemocí ledvin
15.Konzultace,zápočty Letní semestr:
1. Metabolické a nutriční aspekty nemocí jater
2. Metabolické a nutriční aspekty nemocí trávícího ústrojí
3. Poruchy metabolismu lipidů, ateroskleróza
4. Patobiochemie metabolického syndromu
5. Patobiochemie diabetes mellitus
6. Metabolismus a efekt alkoholu; antioxidanty a vý živa
7. Dna - diagnostická vyšetření, zásady nízkopurinové diety
8. Celiakie- diagnostická vyšetření, zásady dietní léčby
9. Nádorová onemocnění - biochemické aspekty, diagnostická vyšetření
10.Biochemické aspekty zásad správné výživy, parenterální výživa
11.Dědičné poruchy metabolismu a jejich nutriční aspekty
12.Fenylketonurie a její dietní léčba
13.Preanalytická fáze laboratorního vyšetření, zásady odběru,uchovávání a transportu biologických materiálů
14.Biochemická vyšetření při monitorování vnitřního prostředí
15.Laboratorní vyšetření u metabolických poruch Otázky - Biochemie výživy Metabolismus a biochemie trávení sacharidů Metabolismus a biochemie trávení lipidů Metabolismus a biochemie trávení bílkovin Hydratace, efektivní osmolalita a jejich poruchy Iontové poruchy Stopové prvky a jejich význam v nutrici Význam nutrice pro kostní metabolismus Porfyriny, žlučová barviva, metabolismus železa Základní principy regulace metabolických pochodů Biochemické aspekty funkce jater a ledvin Metabolismus vitamínů a jejich význam v nutrici Metabolismus nukleotidů Principy hormonální regulace Hormony nadledvin a pohlavní hormony Hormony štítné žlázy a příštitných tělísek Biochemie a metabolismus kostí a svalů Biochemie krve Metabolické a nutriční aspekty nemocí ledvin Metabolické a nutriční aspekty nemocí trávícího traktu Poruchy metabolismu lipidů, ateroskleróza Patobiochemie metabolického syndromu Patobiochemie diabetes mellitus Metabolismus a efekt alkoholu ;antioxidanty a výživa Biochemické aspekty dny, zásady nízkopurinové diety Biochemické aspekty celiakie, zásady dietní léčby Nádorová onemocnění - biochemické aspekty, diagnostická vyšetření Význam stanovení enzymů Močovina, kreatinin, kyselina močová, amoniak Biochemická vyšetření při monitorování vnitřního prostředí Toxikologická vyšetření Biochemické aspekty zásad správné výživy, parenterální výživa Dědičné poruchy metabolismu a jejich nutriční aspekty Fenylketonurie a její dietní léčba Preanalytická fáze laboratorního vyšetření, zásady odběru, uchovávání a transportu biologických materiálů
Cílem předmětu je osvojení biochemických aspektů a metabolických pochodů v lidském organismu , jako základ pro další studium problematiky nutrice. Zároveň jsou též prezentovány patobiochemické mechanismy nejčastějších civilizačních onemocnění souvisejících s výživou.
Studenti se též seznámí s laboratorními testy, které jsou důležité pro praktickou činnost v rámci budoucí nutriční péče.