Obsahem předmětu jsou přednášky a cvičení na níže uvedená témata:
1. Mechanismy interakcí léčiv a potravin. Indukce a inhibice metabolismu léčiv - inhibitory a induktory aktivity enzymů ovlivňujících rychlost eliminace léčiv z řady potravin a fytofarmak
2. Lékové formy a jejich vztah k potravě. Absorpce léčiv a jejich ovlivnění - specializované nutriční postupy a opatření při podávání některých léků (léčiva vyžadující podání nalačno, léčiva vyžadující podání s jídlem, léčiva vyžadující podání s j ídlem s vysokým obsahem tuku, mechanismus účinku, význam a mechanismus interakce, příklady zvýšení a snížení účinku současně podávaných léků, příznaky nežádoucích interakcí).
3. Nežádoucí účinky léčiv ovlivňující příjem potravy a nutrici. Dyslipoproteinémie jako vedlejší účinek farmakoterapie.
4. Specializovaný nutriční postup při léčbě metabolického syndromu. Dietní opatření při farmakoterapii obezity, hypertenze, dyslipoproteinémii a diabetes mellitus. Mechanismus účinku podávaných léků, sortiment vhodných a nevhodných potravin. Doporučené postupy při přípravě diety.
5. Specializovaný nutriční postup při antikoagulační léčbě. Působení antikoagulačních preparátů a sledování jeho účinku. Význam stability účinku antikoagulačních preparátů a faktory stabilitu INR narušující. Úloha vitamínu K. Dieta a sortiment vhodných a nevhodných potravin. Výměnné jednotky. Doporučené postupy při přípravě diety. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících.
6. Specializovaný nutriční postup při léčbě antidepresivy (MAOIs). Mechanismus účinku působení antidepresiv. Úloha tyraminu. Edukace pacienta. Příprava diety. Specializovaný nutriční postup při léčbě antibiotiky. Mechanismus účinku. Nežádoucí účinky. Sortiment vhodných a nevhodných potravin.
7. Specializovaný nutriční postup při léčbě diuretiky. Mechanismus účinku. Význam interakce. Příznaky interakce těchto diuretik a nevhodných potravin. Příprava diety. Specializovaný nutriční postup při léčbě závislostí. Vitaminoterapie, léčba malnutrice.
8. Nutrifarmaceutika. Význam, nemoci a stavy vyžadující podání.
9. Doplňky stravy. Význam a účinné složky potravinových doplňků, vitamíny, minerály, stopové prvky, nemoci a klinické stavy vyžadující podání potravinových doplňků.
10. Intoxikace a antidota.
11. Specializovaný nutriční postup při léčbě diabetes mellitus I. typu. Inzulín - mechanismus účinku. Význam dietních opatření a režimů. Specilalizovaný nutriční postup při léčbě osteoporózy. Mechanismus účinku léků používaných při léčbě osteoporózy, význam vitamínu D a vápníku a jejich interakce. Sortiment vhodných a nevhodných potravin.
12. Specializovaný nutriční postup při farmakoterapii vzácných dědičných metabolických chorob.
13. Specializovaný nutriční postup a farmakoterapie při léčbě idiopatických střevních zánětů. Nemoci vedoucí k idiopatickým střevním zánětům. Farmakoterapie, mechanismus účinku podávaných léků. Význam dietních opatření. Sortiment vhodných a nevhodných potravin. Příprava diety.
14. Specializovaný nutriční postup při protinádorové farmakoterapii. Mechanismus účinku podávaných léků. Vedlejší a nežádoucí účinky. Význam dietních opatření. Výživa onkologického pacienta. Možnosti enterální a parenterální výživy.
15. Vliv pitného a dietního režimu seniorů na farmakoterapii. Dehydratace, snížený příjem potravin, polypragmazie, lékové interakce.
Předmět popisuje interakce léků a potravin na úrovni farmakokinetiky (absorpce, distribuce, metabolismus, eliminace) a na úrovni farmakodynamiky – vzájemné antagonistické a synergické účinky léků s potravinami, alkoholem i fytofarmaky.