1. Plošný nutriční screening (Úvod do problematiky modulu. Metodika tvorby screeningových dotazníků pro dětské a dospělé pacienty, dle věkových skupin v jednotlivých typech zařízení, vyhodnocování získaných dat, práce se získanými daty.)
2. Vyšetření vedoucí ke zjišťování výživového stavu dětského a dospělého pacienta (Nutriční anamnéza, fyzikální vyšetření, antropometrické údaje, laboratorní vyšetření biochemická a hematologická, bioelektrická impedance.
3. Malnutrice (Diagnostika malnutrice u dítěte a dospělého - rozdělení. Vliv malnutrice na průběh orgánových onemocnění. Výskyt u jednotlivých onemocnění a věkových skupin. Riziko rozvoje malnutrice v průběhu hospitalizace u jednotlivých onemocnění.
4. Nutriční tým (Definice nutričního týmu, úkoly, jeho složení a způsob práce).
5. Stupňovitá nutriční péče (Definice úkolů a cíl v nutriční péči o dospělé a dětské pacienty.)
6. Klinická dietologie (význam dietních opatření v klinické výživě, dietní systém, individuální diety a edukace)
7. Indikace a aplikace speciálních forem nutriční podpory (sipping, sondová enterální výživa a parenterální výživa u dospělých a dětí za hospitalizace a v domácím prostředí).
8. Standardizace nutriční péče (Systematické posuzování výživového stavu dětského a dospělého pacienta, odpovídající úpravy stravy, včasné použití prostředků enterální klinické výživy, dokumentace a hodnocení účinků nutriční intervence. Nutri ční protokol.)
Náplní předmětu jsou základy specializované nutriční péče u hospitalizovaných a ambulantních pacientů.