Charles Explorer logo
🇬🇧

Practice in Dietary Cooking

Class at First Faculty of Medicine |
B03109

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Témata pro ZS:

1.  Bazální metabolismus, potřeba živin a energie.

2.  Základní dávky potravin pro přípravu pokrmů.

3.  Zásady zdravé výživy dospělých osob.

4.  Význam výživy pro správný vývoj dítěte (výživa kojence, batolete,  předškolního a mladšího  školního dítěte, adolescenta).

5.  Výživa v těhotenství a v období laktace.

6.  Výživa ve stáří.

7.  Alternativní způsoby výživy.

8.  Základní technologické postupy přípravy pokrmů.

9.  Plánování vzorových jídelních lístků dle daných kriterií

10. Propočty jídelních lístků   Témata pro LS:

1. Rozdíly mezi zdravou výživou a dietním stravováním

2. Správné technologické postupy

3. Základní technologické postupy přípravy "šetřící stravy"

4. Historie, vývoj a inovace Dietního systému (DS)

5. Specifikace správného výběru poživatin a správné technologické úpravy pro všechny základní diety DS (dieta č. 0, 1, 2, 4 ,5, 6, 8, 9,

10).

6. Určení ideální hmotnosti pro konkrétního klienta, jeho BMI a bazální metabolismus dle Harrise-Benedicta.

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Předmět navazuje na teoretické znalosti ze "Stáže v potravinářských technologiích" a prohlubuje praktické znalosti o základních technologických postupech přípravy racionální stravy. Studenti se seznámí s rozdíly ve stravovacích doporučeních pro jednotlivé stravovací kategorie. Naučí se pracovat s tabulkami výživných hodnot. Studenti se seznámí se zásadami pro plánování jídelních lístků a dokážou je následně s ohledem na konkrétní požadavky prakticky uplatnit.

Předmět předkládá studentům vybrané poznatky o stravování, použití základních poživatin pro přípravu pokrmů a jejich zařazení do dietní stravy. Seznamuje studenty s jednotlivými technologickými postupy přípravy tzv. šetřící stravy.