Charles Explorer logo
🇬🇧

Biochemistry of Nutrition

Class at First Faculty of Medicine |
B03292

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Metabolismu a biochemie trávení lipidů

Metabolismus a biochemie sacharidů

Metabolismus a biochemie trávení bílkovin

Poruchy hydratace, osmolality a dysnatrémie

Další iontové poruchy

Stopové prvky a jejich význam v nutrici

Základní principy regulace metabolismu

Porfyriny, žlučová barviva, metabolismus železa

Metabolismus vitamínů a jejich význam v nutrici

Principy hormonální regulace

Hormony kůry nadledvin a pohlavní hormony

Hormony štítné žlázy a příštitných tělísek

Biochemie a metabolismus kostí a svalů

Biochemie krve

Metabolické a nutriční aspekty nemocí ledvin

Metabolické a nutriční aspekty nemocí jater

Biochemie zánětu

Patobiochemie diabetes mellitus

Nádorová onemocnění - biochemické aspekty

Metabolické a nutriční aspekty nemocí kostí

Patobiochemie metabolického syndromu

Metabolické a nutriční aspekty dny

Metabolismus a efekt alkoholu; antioxidanty a výživa

Metabolické a nutriční aspekty nemocí trávicího ústrojí

Nutriční aspekty dědičných metabolických poruch, dietní léčba fenylketonurie

Poruchy metabolismu lipidů, ateroskleróza

Preanalytická fáze laboratorního vyšetření, zásady odběru, uchovávání a transport biologických materiálů

Acidobazická rovnováha a její poruchy, kyslíkové parametry, laktát

Biochemická vyšetření při monitorování vnitřního prostředí, parenterální výživa

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Cílem předmětu je osvojení biochemických aspektů a metabolických pochodů v lidském organismu, jako základ pro další studium problematiky nutrice. Zároveň jsou též prezentovány patobiochemické mechanismy nejčastějších civilizačních onemocnění souvisejících s výživou.

Studenti se též seznámí s laboratorními testy, které jsou důležité pro praktickou činnost v rámci budoucí nutriční péče.