* Základy zdravotnického práva
(Základní právní předpisy ve zdravotnictví. Práva a povinnosti zdravotnických pracovníků, poskytovatelů zdravotních služeb a pacientů.). Právní aspekty poskytování zdravotních služeb (Autonomie pacienta a její limitace. Povinná mlčenlivost a ochrana soukromí pacienta.). Právní odpovědnost ve zdravotnictví (Odpovědnost zdravotnického pracovníka. Odpovědnost poskytovatele zdravotních služeb).
* Moderní management v nutriční péči
(Základní manažerské znalosti a dovednosti zdravotnického pracovníka a jejich specifika. Aplikace teoretických východisek managementu a personálního řízení do řízení a vedení ošetřovatelské péče. Kvalita a controlling ošetřovatelské péče.) Krizový management ve zdravotnictví (Krize, projevy a specifika ve zdravotnictví. Identifikace a korekce rizika vzniku krizových situací. Systém a principy řízení jednotlivých typů krizí, preventivní opatření.)
Předmět je zaměřen na rozvoj znalostí ve specifické problematice zdravotnického práva a získání základních manažerských znalostí a dovedností zdravotnického pracovníka se zaměřením na nutriční terapii.