Tématická náplň
1) Hygiena, základní pojmy a definice oboru, základní metody práce. Primární prevence, její význam a uplatnění v praxi, limity. Biologické metody monitorování expozice. Faktory prostředí jako možný zdroj poškození zdraví člověka.
2) Neionizující záření v životním prostředí, zdroje, účinky. UV záření, účinky, ochrana zdraví, ozonové poruchy, vývoj. Ionizující záření, zdroje, aplikace v medicíně, ochrana zdraví. Hluk a vibrace, pojem hladina, měření, hodnocení, ochrana zdraví. Klimatické faktory, měření, hodnocení, doporučené hodnoty. Osvětlení denní, umělé a sdružené, typy oslnění, problematika laserů.
3) Voda a zdraví, fyziologický význam vody v organismu. Hygienické požadavky na pitnou vodu, teplou užitkovou vodu a balenou vodu. Individuální a hromadné zásobování pitnou vodou, principy úpravy vody ve vodárnách. Příprava pitné vody v havarijních situacích a polních podmínkách. Zdravotní rizika z vody, infekce z vody.
4) Člověk a prostředí, vliv prostředí na zdraví člověka Složky a faktory prostředí. Biologický monitoring znečištění prostředí.
5) Životní styl a výživa. Základní pojmy. Složení a význam jednotlivých druhů potravin Výživa starších kojenců, dětí a mládeže. Hodnocení spotřeby potravin - metody, tabulky složení potravin, doporučené dávky živin. Zásady správné výživy dospělé populace, česká výživová doporučení, hlavní nedostatky ve výživě české populace.
6) Vnitřní prostředí budov. Biologické, chemické a fyzikální rizikové faktory v budovách, možnosti ovlivnění zdravotního stavu obyvatel/uživatelů budov.
7) Základní princip závislosti na tabáku, diagnostika a léčba - role všech zdravotních profesí v prevenci a léčbě této nemoci. Prevalence, morbidita a mortalita onemocnění spojených s užíváním tabáku, historie a pr ůběh tabákové epidemie. Různé druhy tabákových výrobků prevence jejich užívání, pasivní kouření.
8) Hygiena práce a zdraví při práci, zaměření, historie a legislativa. Definice základních pojmů - expozice, nebezpečí, riziko, hodnocení rizika. Hodnocení expozice - základ hodnocení rizik při práci Analýza rizik při práci. Identifikace nebezpečí. Hodnocení a řízení rizik při práci. Vlastní hodnocení rizika úrazů a zátěží faktory pracovního prostředí, kategorizace prací. Identifikace nebezpečí a hodnocení rizik v praxi. Příklady podnikové praxe. Posuzování zdravotní způsobilosti k práci.
9) Epidemiologie - základní pojmy a definice oboru. Epidemiologická metoda práce - studie deskriptivní, analytické, experimentální. Základní ukazatelé zdravotního stavu.
10) Rizikové faktory KVO - ovlivnitelné a neovlivnitelné. Mortalita v důsledku KVO u nás a ve světě. Ateroskleróza, její vznik, stádia, a klinická manifestace z epidemiologického hlediska. Metabolický syndrom, diabetes mellitus, obezita a dyslipidémie. Stres akutní, chronický, chronický únavový syndrom, syndrom vyhoření.
11) Nádorová epidemiologie. Trendy v incidenci a mortalitě nádorových onemocnění u nás a ve světě, nejvýznamnější rizikové faktory. Onkologický registr. Genotoxické a epigenetické karcinogeny.
12) Epidemiologie infekčních onemocnění. Proces šíření nákazy: zdroj, přenos, vnímavý jedinec. Preventivní a represivní protiepidemická opatření. Eliminace, eradikace nákazy. Hlavní skupiny infekčních nemocí.
13) Nozokomiální nákazy, definice, proces šíření nozokomiálních nákaz, rizikové faktory. Rezistence mikroorganizmů. Prevence. Metody dekontaminace, sterilizace, dezinfekce. Bariérové ošetřovací techniky, zásady práce s biologickým materiálem. Hygiena rukou.
14) Očkování. Typy a druhy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Správná očkovací praxe. Možnosti kombinace očkovacích látek. Postvakcinační reakce. Členění očkování v ČR. Očkování imunokompromitovaných pacientů. Očkování v těhotenství.
15) Statistika. Základní soubor (populace), výběr, princip statistické indukce. Míry polohy a variability. Gaussovo normální rozložení. Čtyřpolní a kontingenční tabulka. Měření závislosti, korelace a regrese. Obecný postup při testování hypotéz, hladiny významnosti. Atributivní a relativní riziko; odds ratio. Požadavky na vyšetřovací techniky.
16) Prezentace seminární/terénní práce (literární rešerše, sběr dat, šetření na pracovišti) po zpracování dat do tabulek a grafů a jejich vyhodnocení. Diskuse.
Vybrané kapitoly z hygieny a epidemiologie: historické souvislosti oborů hygiena a epidemiologie, základy infekční epidemiologie, proces šíření nákazy, nozokomiální nákazy, očkování jako primární prevence nemocí, rizikové faktory ve výživě - nutriční toxikologie, hodnocení rizikových faktorů v pracovním prostředí, znečištění prostředí v interiérech, rizikové faktory prostředí - problematika vody, fyzikálních faktorů, epidemiologie neinfekčních onemocnění - zhoubné novotvary, kardiovaskulární onemocnění, hodnocení faktorů životního stylu - výživa, kouření.