Náplní předmětu je speciální dietologie při gastroenterologických onemocněních u hospitalizovaných a ambulantních pacientů.
1. Nutriční postupy po operaci střev a při střevních vývodech (Indikace provedení střevního vývodu – nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o dětské a dospělé pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u dětských a dospělých pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enteráln í a parenterální. Zásady dietních opatření dle věku. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy. Edukace.
2. Výživa při idiopatických střevních zánětech (Idiopatické střevní záněty – Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. Etiologie, klinický obraz, diagnostika, průběh onemocnění, léčebné možnosti, komplikace, prevence. Zásady diety a edukace.)
3. Nutriční postupy při dětských střevních onemocněních (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých onemocnění. Průjmy akutní infekční i neinfekční etiologie. Chronické průjmy, zácpa. Specializovaná nutriční opatření při jednotlivých typech onemocnění a cílená hydratace. Edukace.)
4. Výživa při onemocnění slinivky břišní (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety, edukace)
5. Nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku (etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění, postgastrektomický syndrom, dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů, edukace)
6. Nutřiční postupy při onemocnění jater (funkce jater, diagnostika onemocnění jater, typické symptomy a syndromy při onemocněních jater, nutriční podpora při onemocnění jater, transplantace jater, vrozená metabolická onemocnění
7. Výživa při onemocněních žlučníku a žlučových cest (diagnostika onemocnění žlučníku a žlučových cest, cholelithiasa, cholecystitida, pooperační stavy po výkonech na žlučových cestách, dietní opatření.
8. Nutriční postupy u malabsorpčních onemocnění GIT (malabsorpční syndrom klinický obraz, diagnosa, sekundární malabsorpce, celiakie, laktázová intolerance, poléková,malabsorpce, Dietní opatření u malabsorpčního syndromu
9. Výživa při onemocnění tlustého střeva (klinický obraz diagnostika, léčba, divertikulóza,divertikulitida. karcinom tlustého střeva, dietní opatření).
10. Funkční poruchy GIT (příznaky, diagnostika, léčba, prevence, dietní opatření)
11. Nesnášenlivost potravin a potravinové alergie (klinický obraz., diagnostika, laktózová intolerance, nesnášenlivost jiných potravin, glutenová enteropatie, ostatní potravinové alergie, terapie a dietní opatření.