Involuční změny organismu na orgánové úrovni a jejich vliv na metabolismus ve vyšším věku.
Patofyziologické změny související se stárnutím (poruchy asimilace a utilizace živin, poruchy vylučování, změny metabolismu glukózy, anorexia of aging – vnímání chuti, vůně a žízně).
Vybrané (psychiatrické) geriatrické syndromy se vztahem k poruchám výživy (syndrom kognitivního deficitu a demence, poruch paměti a chování, syndrom deliria, depresivní syndrom a syndrom maladaptace).
Poruchy termoregulace, poruchy vodního a minerálového hospodářství (syndrom teplotní zátěže a teplotního poškození).
Syndrom geriatrické křehkosti a sarkopenie.
Diagnostika geriatrické křehkosti / sarkopenie a využití metod měření tělesného složení.
Hodnocení nutričního stavu a diagnostika malnutrice a aplikace GLIM kritérií v klinické praxi se zaměřením na fyzikální a antropometrické hodnocení.
Problematika poruch polykání ve vyšším věku (presbyfagie, presbydysfagie, dysfagie).
Kalkulace nutriční potřeby geriatrického pacienta a hodnocení adekvátnosti nutričních intervencí v čase (požadavky ve zdraví i nemoci, změny energetických nároků s věkem, geriatrický pacient na lůžkách intenzivní péče, dlouhodobý plán nutriční péče).
Preventivní výživa v geriariatrii a gerontologii (teorie stárnutí a vliv jednotlivých složek potravy na délku dožití, obecné principy zachování optimální výživy ve vyšším věku).
Umělá výživa v geriatrii (modulární dietetika, PND, EV - NGS a PEG, PEJ; PV).
Etické aspekty nutriční péče ve vyšším věku a jejich limitace, paliativní a terminální nutriční péče.