V oblasti hygieny výživy a PBU
- seznámení s úkoly oddělení
- preventivní dozor, posuzování projektové dokumentace, kolaudace
- b ěžný dozor v zařízení stravovacích služeb
- odběr a hodnocení vzorků pokrmů s ohledem na mikrobiologické požadavky
- metody mikrobiologického vyšetření prostředí potravinářských provozoven
- interpretace chemických a senzorických zkoušek potravin
- požadavky na předměty běžného užívání
V oblasti hygieny dětí a dorostu
- běžný dozor na zotavovacích akcích pro děti
- hygienické požadavky na školská zařízení
V oblasti hygieny práce
- preventivní dozor, posuzování projektové dokumentace pracovišť , kolaudace
- běžný dozor na pracovištích
- kategorizace pracovišť, práce v riziku
- kontroly rizikových pracovišť
- vyhodnocování výsledků měření faktorů pracovního prostředí
V oblasti hygieny komunální
- preventivní a běžný dozor
- požadavky na pitnou vodu, bazény, koupaliště
- zabezpečení zdrojů pitné vody, úpravny vody
- čističky odpadních vod
- hygienická problematika odpadů
- požadavky na výstavbu, vnitřní prostředí budov
- schvalování provozních řádů vodovodů a služeb péče o tělo
- hygienické požadavky na zdravotnická zařízení
- posuzování územních plánů a dokumentace staveb
- vyhodnocování výsledků měření faktorů životního prostředí
- hodnocení rizika faktorů životního prostředí na zdraví
V oblasti epidemiologie
- epidemiologické šetření v ohnisku nákazy vybraných onemocnění, opatření
- dezinfekce, dezinsekce, deratizace
- schvalování provozních řádů zdravotnických zařízení
- hlášení infekčních chorob
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví po 2. ročníku.
Získání praktických návyků ve zdravotní péči.