Základní studijní témata: 1.Základní pojmy managementu, osobnost manažera
- Organizace
- Management
- Manažeři
- Osobnost manažera 2.Plánování
- Základní pojmy - plán, úkoly plánu, hierarchie plánů v organizaci
- Hlavní kroky postupu tvorby plánu - vytýčení cílů, analýza situace, seznam činností, kapacitní bilance, časový harmonogram
- Chyby při tvorbě plánu
- Finanční plánování - rozvaha, výsledovka, bod zvratu, CF
- Krizový management - plánování činnosti, hlavní úkoly
- Plány krizového managementu - plán krizové připravenosti, traumaplán, evakuační plán, havarijní plán 3.Organizování
- Základní pojmy - organizování, organizační struktura
- Principy organizování - dělba práce, pracovní specializace, koordinace
- Modely organizačních struktur - funkční, předmětová, maticová
- Organizační transformace 4.Vedení pracovníků
- Působení manažerů
- Zvyšování pracovní výkonnosti
- Vedení pracovních kolektivů
- Styl a efektivnost vedení
- Motivování 5.Kontrola a řízení pracovních činností
- Pojmy - kontrola, řízení
- Základní funkce postupů kontroly a řízení
- Oblasti procesů kontroly
- Předmět kontroly, cíle
- Postupy v procesu řízení
- Řízení kvality 6.Management kvality
- Metody a nástroje pro řízení a plánování zvyšování kvality služeb
- Systémové modely zvyšování kvality péče
- Akreditace JCI
- ISO x akreditace
Předmět má poskytnout sestrám - bakalářkám základní představu a informace o ekonomice a řízení zdravotnických zařízení, které poskytují péči a služby v systému péče o zdraví. Cílem je poskytnout alespoň minimální základy oborů ekonomiky a managmentu, které zabezpečují chod a úspěšnost zdravotnických zařízení.