- Zásady správné výživy.
- Výživa v prevenci vybraných chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu...)
- Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny)
- Energetický metabolismus, metabolismus hlavních živin.
- Metabolismus vody a elektrolytů
- Nutriční a hygienický význam vybraných potravin
- Výživa zvláštních skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci a děti, staří lidé)
- Hladovění a malnutrice - příčiny, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence
- Prevence alimentárních nákaz a intoxikací
- Základy nutriční toxikologie. Bezpečnost potravin. Toxické látky v potravinách. Otravy houbami
- Hodnocení nutričního stavu
- Základy dietologie. Dietní systém nemocnic. Hlavní principy jednotlivých diet
- Klinická výživa. Principy parenterální a enterální výživy
- Hygienické požadavky na stravovací služby, hygienické požadavky na nemocniční stravování
Předmět je vyučov án v bakalářském studijním programu Ošetřovatelství - Zdravotní vědy (4-leté kombinované studium) ve 3. ročníku. Základní kurz výživy pro zdravotní sestry.
Seznamuje s problematikou výživy člověka ve zdraví a nemoci.