Přednášky
· Úvod do předmětu. Biogenní prvky. Nomenklaturní principy. Typy vzorců.
· Základní typy reakcí. Isomerie. Uhlovodíky jako základní typy sloučenin. Halogenderiváty uhlovodíků. Konstituce.
· Hydroxysloučeniny, ethery. Stereochemie. Konfigurační isomerie. Význam stereospecificity.
· Organické sloučeniny síry. Významné typy přírodní a syntetické. Význam pro živou hmotu.
· Organické sloučeniny dusíku. Zdroje, použití, reaktivita a výskyt v přírodě, vzájemné vztahy. Ekologicky negativní látky.
· Karbonylové sloučeniny. Aldehydy, ketony, chinony. Rozdělení, zdroje, typické vlastnosti a přeměny, význam a použití.
· Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty. Zdroje, vznik, vlastnosti a význam.
· Substituované kyseliny. Tetrasubstituované monotopické deriváty. Inter- a intramolekulární reakce těchto látek.
· Heterocyklické sloučeniny. Sacharidy, charakteristika a rozdělení, význam stereospecificity. Monosacharidy.
· Oligo- a polysacharidy. Deriváty sacharidů.
· Peptidy, bílkoviny. Stavba, složky, dělení, struktury bílkoviny. Nukleové kyseliny - stavba. Nukleosidy, nukleotidy.
· Lipidické sloučeniny, rozdělení, složky. Terpenické látky, rozdělení, vlastnosti, výskyt v přírodě. Steroidy.
· Vitaminy, hormony, alkaloidy. Základní struktura a jejich výskyt v přírodě a fyziologické účinky.
· Pesticidy. Dělení, nomenklatura, toxicita, významní zástupci. Plastické hmoty, polymery, polyadukty a polykondenzáty.
Cvičení
· Úvodní seminář o bezpečnosti práce, vybavení organické laboratoře a pracovní postupy v organické laboratoři.
· Uhlovodíky všech typů a jejich halogenderiváty.
· Hydroxyderiváty uhlovodíků (alkoholy, fenoly), ethery, sirné sloučeniny a estery anorganických kyselin.
· Destilační křivka směsi kapalin, odhad teploty varu složek a složení směsi. Příprava acetanilidu.
· Dusíkaté sloučeniny od nitrosloučenin až po deriváty aminů, karbonylové sloučeniny, aldehydy, ketony, chinony.
· Příprava 1-brombutanu (reakce typu S). Stanovení kvality. Syntéza acetylsalicylové kys. Kontrola kvality produktu.
· Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty. Saponifikace a příprava mýdla.
· Stanovení jodového čísla tuku. Identifikace karbonylových sloučenin TLC jejich DNF derivátů.
· Substituční deriváty karboxylových kyselin, deriváty kyseliny uhličité, heterocykly.
· Stanovení fruktosy fotometricky. Zkumavkové reakce sacharidů.
· Heterocykly, deriváty kyseliny uhličité, lipidy, sacharidy, proteiny, složky nukleových kyselin.
· Těkavé látky koření a jejich TLC. Identifikace hlavních složek.
· Absorbční křivka přírodního barviva. Zkumavkové reakce bílkovin.
Znalosti studenta: Dovede klasifikovat a systematicky třídit a zařadit organické sloučeniny podle jejich funkčních skupin. Umí systematické (IUPAC názvosloví) a triviální názvosloví organických sloučenin a dle systematického názvu napsat strukturní vzorec sloučeniny.
Zná nomenklaturní principy používané v organické chemii. Dle napsaného strukturního vzorce dokáže sloučeninu nazvat a identifikovat.
Na základě významných funkčních skupin, které sloučenina obsahuje, umí odvodit její významné fyzikální a chemické vlastnosti. Umí definovat základní typy reakcí typických pro jednotlivé skupiny organických sloučenin a aplikovat tyto reakce pro další organické sloučeniny stejného typu.
Umí klasifikovat a determinovat všechny významné organické sloučeniny a charakterizovat je na základě jejich vlastností. Umí vysvětlit význam a možnosti použití všech typů organických sloučenin v řadě oborů - zemědělství, potravinářství, v chemickém průmyslu, farmacii, zdravotnictví a ve všech oblastech každodenního života.
Je schopen popsat význam přírodních látek a vysvětlit jejich úlohu v základních biochemických přeměnách a biotechnologických procesech.