Kurz Výživa v těžkých stavech se zabývá specifickou problematikou hodnocení nutričních potřeb, zajištění optimální výživy, prevencí komplikací a hodnocen í jejího efektu u pacientů s aktivní chorobou a v nutričním riziku. Kurz pokrývá úvod do oboru klinické výživy.
V rámci kurzu bude studentům/kám předány základní znalosti a dovednosti v obecných aspektech výživy v těžkých stavech. Problematika bude zasazena do širšího kontextu fyziologie a patofyziologie lačnění, prosté a stresové podvýživy.
Bude představen systém nemocničního screeningu nutričního rizika a organizace péče o nemocné s poruchou výživy. Dále budou atendanti/tky seznámeni s problematikou hodnocení tělesného složení, nutričního stavu, energetického výdeje a specifik nutriční intervence cestou orální, enterální a parenterální.
A to jak teoreticky, tak formou hands-on praktické výuky. Nedílnou součástí kurzu bude samostatná práce na vypracování interaktivních kazuistik pacientů s poruchou výživy.