Charles Explorer logo
🇨🇿

Nutriční ekonomie

Předmět na 3. lékařská fakulta |
CPHEV2

Sylabus

Úvod do studia nutriční ekonomiky. Nutriční ekonomika jako spojení biologických a ekonomických parametrů ve výživě obyvatelstva

Výživová doporučení. Seznámení s principy a orientačními hodnotami výživových doporučených dávek, doporučených dávek potravin, výživových trendů, nutriční pyramidy a systému HEI (health eaten index)

Spotřeba potravin. Metodické základy sledování průměrné spotřeby hlavních komodit potravin a spotřeby potravin podle metodiky rodinných účtů včetně zhodnocení rozdílů a trendů

Databáze složení potravin . Problematika tvorby a využívání databází chemického složení potravin včetně zhodnocení limitujících faktorů a validity získaných hodnot

Jakost potravin jako ekonomická kategorie. Jakost potravin jako komplexní vícefaktoriální funkce aspektů nutričních, hygienických, technologických, senzorických, informačních a užitných

Obecné zásady výživové a potravinové politiky. Vývoj trendů výživové a potravinové politiky ve světě a dílčí aspekty této politiky v ČR

Legislativní mantinely: (obecná informace o náplni jednotlivých zákonných norem, jejich struktuře a náplni se zaměřením na náplň obecných vyhlášek a struktuře komoditních vyhlášek)

- zákon o potravinách a jeho vyhlášky se specielním zaměřením na označování a E čísla, HACCP a požadavcích na chemické a mikrobiologické parametry potravin

- veterinární zákon a jeho vyhlášky ve vztahu k potravinám

- zákon o veřejném zdraví a jeho vztah ke spotřebě potravin

- zákon o preventivní ochraně životního prostředí (IPPC) a jeho vztah k potravinám

- problematika bezpečnosti potravin

Speciální typy potravinářských výrobků: (biopotraviny, funkční potraviny, potraviny na bázi

GMO) a jejich význam ve spotřebě potravin a při řešení globálních problémů udržitelného rozvoje produkce potravin

Světové organizace a jejich role při výrobě a obchodování s potravinam (FAO, WHO, Codex

Alimentarius, WTO) a jejich funkce na trhu s potravinami

Anotace

Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 2. ročníku. Zabývá se vazbou biologických a ekonomických aspektů výživy obyvatelstva jako mezioborového problému.

Výuka je zaměřena na úvodní ekonomické parametry výroby potravin, rozmanitá výživová doporučení, kvalitu potravinářských výrobků, potravinářskou legislativa, spotřebu potravin, DBSP jako nástroje hodnocení výživy, uvádí do problematiky výživové a potravinové politiky, biopotravin, funkčních potravin a použití GMO a informuje o světových organizacích působících v oblasti výživy.