Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny, další nutričně významné látky)
Složení potravin. Nutriční a hygienický význam jednotlivých skupin potravin
Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu (salmonelózy, shigelózy, kampylobakteriózy a další bakteriální alimentární onemocnění - epidemiologie, klinika, možnosti prevence; nákazy parazitární; nákazy virové; transmisivní spongioformní encefalopatie; alimentární intoxikace)
Mikrobiologické vyšetření potravin a prostředí potravinářských provozoven
Mikroflóra gastrointestinálního traktu a její význam
Nutriční toxikologie. Toxické látky v potravinách. Toxiny přirozeného původu v potravinách. Otravy houbami. Změny v potravinách vlivem technologických postupů. Biotranformace a interakce toxických látek v organismu
Problematika předmětů běžného užívání
Analýza zdravotních rizik ve výživě
Péče o bezpečnost potravin v ČR a v zahraničí
Legislativa v hygieně výživy a v potravinářství
Hygienické požadavky na potravinářské podniky / stravovací služby. Zásady správné výrobní a hygienické praxe, systém HACCP a jeho praktické aplikace. Preventivní a běžný hygienický dozor.
Předm ět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 2. ročníku.
Základní kurz hygieny výživy pro budoucí pracovníky v oblasti ochrany veřejného zdraví. Studenti si osvojí problematiku hygieny výživy včetně nutriční toxikologie, mikrobiologie a epidemiologie, základů fyziologie výživy a chemie potravin. Součástí kurzu je problematika analýzy zdravotních rizik ve výživě a péče o bezpečnost potravin. Důraz je kladen na legislativu v dané oblasti.