Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití
Výživa v prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu?)
Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory, ovlivňující nutriční stav ve stáří)
Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence
Poruchy příjmu potravy
Obezita, možnosti prevence a léčby
Alternativní výživové směry
Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Nutriční prognostické indexy
Metody sledování spotřeby.
Hodnocení jídelníčků počítačovými programy
Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchy
Nutriční poradenství, zásady edukace klientů
Intervenční programy v oblasti zdravého životního stylu a správné výživy
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví (3-leté kombinované studium) ve 2. ročníku.
Předmět seznamuje s principy správné výživy, nutričními potřebami různých skupin populace a s rolí výživy v patofyziologii a prevenci nemocí. Nedílnou součástí je problematika nutriční diagnostiky (hodnocen í nutričního stavu) a poradenství.