Hygiena
Přednášky
Hygiena životního prostředí (prof. Černá)
Životní prostředí, životní styl, programy podpory zdraví (prof. Černá) Definice a význam hygieny; média prostředí (ovzduší, voda, půda, biota) a jejich znečištění; rizikové faktory v prostředí a jejich možné zdravotní důsledky expozice; možnosti primární prevence; hodnocení zdravotních rizik; politická rozhodnutí a jejich význam pro prostředí a zdraví
Vliv pracovních podmínek na zdraví pracovníků, zdravotní rizika ve zdravotnickém povolání (doc. Kneidlová) Sledování vlivu práce, pracovního prostředí a pracovních podmínek na zdraví člověka. Zlepšení zdravotního stavu pracovníků, podpora zdravého životního stylu, zlepšování nebo udržování zdravotní způsobilosti k práci a dlouhodobé udržení pracovní schopnosti. Pracoviště a pracovní podmínky, při kterých dochází ke kontaktu s infekčním agens. Definice podmínek, za kterých je možné uznat přenosné a parazitární onemocnění za nemoc z povolání. Nejčastější infekční onemocnění, jejich příčiny, prevence a ochrana zdraví. Legislativní opatření.
Růst a vývoj mládeže (doc. Provazníková) Základní potřeby dítěte, obecné znaky psychického vývoje, charakteristiky jednotlivých vývojových období, vývojové krize (Erikson), faktory vnějšího prostředí ovlivňující vývoj dítěte. Způsoby hodnocení růstu dětí a mládeže, faktory ovlivňující růst a vývoj, příčiny růstové retardace a nadměrného růstu, vysvětlení pojmů sekulární trend a akcelerace růstu.
Praktika
Hygienické požadavky na zdravotnická zařízení (MUDr. Kožíšek)
Základy nemocniční hygieny, stavebně-technické požadavky na zdravotnická zařízení, požadavky na vybavení zdravotnických zařízení, požadavky na provoz zdravotnických zařízení, rizikové faktory (voda, hluk, osvětlení, mikroklima) ve zdravotnických zařízeních a jejich regulace
Měření a hodnocení fyzické zátěže při práci (doc. Hrnčíř) Zdravotní odchylky způsobené fyzickou zátěží celkovou a lokální, hodnocení energetického výdeje při práci (měření tepové frekvence, minutové ventilace, spotřeby kyslíku, nepřímá kalorimetrie). Kritéria přetěžování jednotlivých částí pohybového aparátu. Prevence nemocí z přetěžování.
Principy správné výživy (MUDr. Rambousková) Tuky (Triacylglyceroly, mastné kyseliny nasycené a nenasycené, cholesterol - shrnutí chemie, biochemie a patobiochemie. Význam ve výživě. Zdroje. Potřeba. Projevy nedostatku a nadbytku. Trans formy mastných kyselin. Esenciální mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny.) Bílkoviny a sacharidy. (Shrnutí chemie, biochemie a patobiochemie. Význam ve výživě. Zdroje. Potřeba základních živin. Projevy nedostatku a nadbytku.) Vitamíny hydrosolubilní a liposolubilní. Minerální látky a stopové prvky (sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, jod, fluorid, zinek, měď, mangan, selen atd.). Metabolismus vody a elektrolytů a jeho poruchy. Možnosti ozdravění výživy v praxi.
Epidemiologie
Přednášky
Proces šíření nákazy (MUDr. Fabiánová)
Základní podmínky procesu - původce, zdroj, přenos, vnímavý jedinec. Formy procesu šíření - sporadická, epidemická, endemická a pandemická. Epidemiologické šetření v ohnisku nákazy. Preventivní a represivní protiepidemická opatření.
Exantematické nákazy a nákazy přenášené kontaktem (Doc. Janovská)
Přednáška je zaměřena na trend výskytu uvedených nákaz v ČR. V stručném přehledu jsou uvedeny epidemiologické charakteristiky jednotlivých infekcí (původce, zdroj nákazy, přenos a vnímavý jedinec). Možnosti profylaxe a prevence jsou probírány ve vztahu fyzioterapeuta a nemocného.
Epidemiologie HIV/AIDS (Doc. Čelko)
Historie, definice, epidemiologická charakteristika, situace v České republice a ve světě, trendy a perspektivy onemocnění HIV/AIDS a ostatních nejzávažnějších STD.
Praktika
Desinfekce a sterilizace (MUDr. Melicherčíková)
Zásady vyhlášky č. 195/2000. Základy a způsoby sterilizace, dezinfekce, dezinfekce vyššího stupně a mechanické očisty. Hlavní skupiny dezinfekčních prostředků. Provozní řády zabezpečení protiepidemickému režimu.
Nozokomiální nákazy (Doc. Janovská)
Definice a rozdělení nozokomiálních nákaz - specifické, nespecifické, endogenní, exogenní. Cesty přenosu, hlavní původci, rizikové faktory, specifická a nespecifická vehikula. Hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení.
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor Fyzioterapie ve 3. ročníku.
Problematika primární prevence chorob, zásady hygieny a epidemiologie při práci ve zdravotnickém zařízení.