* Obsahové zaměření přednášek a seminářů:
- Úvod, malnutrice, hyperalimentace, obezita, léčebná výživa
- Živiny, potřeba živin
- Dietní systém v ČR
- Hodnocení stavu výživy
- Léčebná výživa u vybraných onemocnění
- Umělá výživa
Syllabus seminářů z předmětu "Výživa a dietetika"
Pro 2. ročník bakalářského studia: Všeobecná sestra
Letní semestr, školní rok 2019/2020
UČEBNA SP2 11,20 – 12,50 hod 28.02.2020 Úvod do dietetiky - dr. Masopust
(definice pojmů, historie, výživa, léčebná výživa)
Potřeba živin – jednotlivé makro i mikronutrienty (tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny, stopové prvky, elektrolyty)
Výživová hodnota – bilance živin
Výživa (dieta) zdravých osob.
Směrnice racionální výživy.
Výživa těhotných a žen v období laktace, výživa dětí
Výživa ve stáří
Výživa sportovců
Dietní systém u nás
Léčebná výživa vybraných onemocnění
Vliv některých onemocnění na stav výživy: kardiovaskulární onemocnění, ateroskleróza, diabetes mellitus, akutní a chronická onemocnění ledvin, urolitiáza, choroby gastrointestinálního traktu, nádorová onemocnění, choroby skeletu, osteoporoza.
Potravinové alergie
Specifické diety – fenylketonurie, bezlepková dieta 27.03.2020 Hodnocení stavu výživy – metody zjišťování - dr. Masopust
Podvýživa (klasifikace), nadvýživa
Poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie
Úloha a spolupráce sestry ve vyhledávání rizikových osob
Nutriční tým
Minimum umělé výživy
Enterální a parenterální výživa – přehled metod, techniky aplikace, výhody a nevýhody, komplikace
Obezitologie
Populární diety – porovnání
Zápočet bude udělen na podkladě účasti – účast bude kontrolována.
Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka a o malnutrici. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávání. Součástí je hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance. Předmět bude realizován v rámci nepravidelné blokové výuky.
Obsahové zaměření přednášek a seminářů:
Úvod do dietetiky (definice pojmů, historie, výživa, léčebná výživa)
Potřeba živin – jednotlivé makro i mikronutrienty (tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny, stopové prvky, elektrolyty)
Výživová hodnota – bilance živin
Výživa (dieta) zdravých osob
• Směrnice racionální výživy
• Výživa těhotných a žen v období laktace, výživa dětí
• Výživa ve stáří
• Výživa sportovců
Dietní systém u nás
Léčebná výživa vybraných onemocnění
Vliv některých onemocnění na stav výživy:
• Kardiovaskulární onemocnění, ateroskleróza,
• Diabetes mellitus,
• Akutní a chronická onemocnění ledvin, urolitiáza,
• Choroby gastrointestinálního traktu, nádorová onemocnění,
• Choroby skeletu, osteoporóza.
• Potravinové alergie
• Specifické diety – fenylketonurie, bezlepková dieta
Hodnocení stavu výživy – metody zjišťování
• Podvýživa (klasifikace), nadvýživa
• Poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie
• Úloha a spolupráce sestry ve vyhledávání rizikových osob
• Nutriční tým
Minimum umělé výživy
• Enter ální a parenterální výživa – přehled metod, techniky aplikace, výhody a nevýhody, komplikace
Obezitologie
• Populární diety – porovnání