Charles Explorer logo
🇬🇧

Hygiene and Epidemiology

Class at Faculty of Medicine in Hradec Králové |
FFP1056

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Přednášky

Přednášející doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc. prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.

MUDr. Lenka Kotingová

Zdravotní stav obyvatelstva ČR. Vnější a vnitřní determinanty zdraví. Preventivní programy - Projekty podpory zdraví (cíle, priority, tématické okruhy). Prevence tabakismu a metody odvykání kouření. Alkoholové a drogové závislosti - prevence. (Šmejkalová 3)

Hygienická problematika výživy - rizika přímá. Přirozeně toxické látky potravě. Nepřiměřené množství energie - obezita (příčiny a komplikace), podvýživa. Výživová doporučení pro zdravé dospělé obyvatele ČR, výživová pyramida. Problematika tuků v potravě. Sacharidy - význam vlákniny, glykemický index. Zvýšené množství soli v potravě. Příjem tekutin. (Kotingová 3)

Činnosti a disciplíny oboru hygiena, struktura hygienické služby v ČR. Právní předpisy v oblasti primární prevence. Škodlivé vlivy prostředí a jejich monitorování. Formy kontaktu člověka se škodlivinami. Hodnocení zdravotních rizik v hygienické praxi. Hodnocení a charakterizace nebezpečnosti, hodnocení expozice, charakterizace rizika. Testování karcinogenního potenciálu chemických látek. Testy "in vivo", "in vitro", "in silico". (Fiala 3)

Hygienická problematika výživy - rizika nepřímá. Biologická kontaminace potravy (enteroinfekce a enterotoxikózy, nejčastější etiologická agens, prevence). Radiační kontaminace potravy (příčiny, prevence). Chemická kontaminace potravy (příčiny, prevence). Aditivní látky v potravě (výhody a rizika). Biopotraviny. Genotoxické látky v potravě. (Kotingová 3)

Prevence nádorových onemocnění: primární a včasná sekundární prevence nádorů prsu, děložního čípku, plic, kolorektálního karcinomu a nádorů kůže. (Šmejkalová 3)

 Praktika a semináře

Vyučující doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.

SEMINÁŘ - Nemocniční hygiena. Nozokomiální nákazy, zdroje, faktory napomáhající vzniku a šíření nemocničních nákaz, nejčastější původci, hlášení. Prevence nozokomiálních nákaz: hygiena pacientů, hygiena ošetřujícího personálu (mytí a desinfekce rukou, používání rukavic), hygiena provozu - manipulace s biologickým materiálem, aktivní vyhledávání zdrojů nákazy, monitorování rezistence mikroorganismů na antibiotika, bariérová ošetřující technika, manipulace s prádlem, manipulace se stravou, úklid prostor zařízení léčebně preventivní péče, problematika odpadů ve zdravotnických zařízeních.

SEMINÁŘ - Primární a včasná sekundární prevence kardiovaskulárních onemocnění. Vyšetření rizikových faktorů K-V onemocnění studentů: a) orientační vyšetření výživového stavu (výpočet BMI, WHR, měření % tělesného tuku); b) odběr krve na stanovení krevních lipidů a glykémie; c) měření TK a vitální kapacity plic; d) dotazníkové zjišťování stravovacích návyků, míry pohybové aktivity, neuropsychické zátěže a případných negativních návyků; e) určení A/B typu chování.  

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Předmět je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z hygieny a preventivního lékařství, na které navazují další poznatky z ošetřovatelství. Předmět má především preventivní zaměření na podporu a ochranu zdraví, prevenci vzniku nemocí a jejich komplikací.