Mikroskopie – nativní a barvený preparát (principy, výhody, nevýhody, použití).
Kultivace – druhy, podmínky, typy kultivačních půd a jejich použití.
Laboratorní testování citlivosti k ATB – diskový test, E-test, MIC.
G+ a G-koky (laboratorní diagnostika), G-tyčky (lab. diagnostika), Enterobacteriaceae, G- nefermentující tyčky.
Mykologie (laboratorní diagnostika), parazitologie (lab. diagnostika).
Introduction to microbiology. Human and microbes.
\r\nHost versus pathogen.
\r\nGeneral bacteriology, genetics of bacteria.
\r\nMedically important cocci.
\r\nSexually transmitted diseases.
\r\nGeneral virology – structure and replication of viruses. Classification of viruses.
\r\nMycotic infections.
\r\nResistance to antibiotics.
\r\nParasitic protozoa nad helmints.
\r\nDisinfection, preservatives and sterilization in pharmacy.
\r\nPharmaceutical microbiology.
\r\nMycobacteria and other filamenous bacteria.
\r\nPractical organization in microbiological laboratory– safety in microbiological laboratory.
\r\nDisinfection, sterilisation – disinfection of hands, equipment of microbiological laboratory, biosafety levels in laboratory, types of biological samples for microbiological examinations, specimen collection, transport of clinical specimen, request form, microbiology of environment – smear from subject surfaces, …
\r\nMicroscopy – native and stained mounts (principles, pros and cons, usage).
\r\nCultivation – types, conditions, types of cultivation media and their usage.
\r\nLaboratory screening of susceptibility to antimicrobial agents – disc diffusion test, E-test, determination of MIC.
\r\nG+ and G- cocci (laboratory diagnostics), G- rods (laboratory diagnostics), Enterobacteriaceae, G- non-fermenting rods.
\r\nMycology (laboratory diagnostics), parasitology (laboratory diagnostics).
","inLanguage":"en"}]}Úvod do mikrobiologie. Člověk a mikroby.
Hostitel versus patogen.
Bakterie – obecná charakteristika. Bakteriální genetika.
Lékařsky významné koky.
Sexuálně přenosné nemoci.
Obecná virologie - struktura a množení virů. Klasifikace virů.
Mykotické infekce.
Přehled antimikrobních látek.
Rezistence k antibiotikům.
Parazitičtí prvoci a helminti.
Dezinfekce, konzervace a sterilizace ve farmacii.
Parazitičtí červi.
Farmaceutická mikrobiologie.
Mykobakterie a jiné vláknité bakterie.
Organizace práce v mikrobiologické laboratoři –bezpečnost práce v laboratoři.
Dezinfekce, sterilizace – hygienické mytí rukou, vybavení mikrobiologické a farmaceutické laboratoře, typy BSL, typy biologického materiálu, odběry, transport, žádanka, mikrobiologie čistoty prostředí - stěr z povrchu předmětů, spad. Mikroskopie – nativní a barvený preparát (principy, výhody, nevýhody, použití). Kultivace – druhy, podmínky, typy kultivačních půd a jejich použití. Laboratorní testování citlivosti k ATB – diskový test, E-test, MIC. G+ a G-koky (laboratorní diagnostika), G-tyčky (lab. diagnostika), Enterobacteriaceae, G- nefermentující tyčky. Mykologie (laboratorní diagnostika), parazitologie (lab. diagnostika).
Předmět mikrobiologie je součástí biologických disciplín, poskytující základní poznatky o biologii, morfologii, metabolismu, genetice a patogenitě mikroorganismů. Důraz je kladen na podstatné aspekty vztahu mikro-organismus - hostitel - prostředí a ovlivnění tohoto vztahu antimikrobními látkami.
Cílem výuky je připravit studenty rozvíjet získané poznatky při dalším studiu a aplikovat je ve zdravotnické praxi.