Úvod a definice tématu
- definice potravních doplňků a doplňků stravy,
- diference mezi léčivem a doplňkem stravy,
- využití doplňků stravy jako preventivních prostředků,
- validita chemických látek (sumárních směsí látek), které nevycházejí z chemických léčiv,
- požadavky na tzv. biologický účinek,
- rozdíl mezi názvoslovnými kategoriemi,
- stav použití a výzkumu těchto prostředků v mimoevropské oblasti (především v USA, Japonsku) a v EU,
- legislativa v EU, navazující předpisy v ČR, současný stav,
- hygienické normy některých nutraceuticky významných látek.
Antioxidanty
- patofyziologie oxidačního stresu (RNOS),
- důležitost oxidačních substrátů v organizmu, jejich pozitivní a negativní vlivy na živou tkáň,
- základ vývoje civilizačních chorob,
- možnosti zásahu do metabolizmu RNOS na různých úrovních,
- systematika použitých látek.
Adaptogeny
- definice obecného adaptačního syndromu,
- rozbor patofyziologických důsledků stresu,
- možnosti zásahu na vybraných úrovních,
- systematika použitých prostředků.
Látky pro zklidnění a stimulaci centrálního nervového systému
- rozbor patofyziologického stavu,
- enumerace úrovní na kterých je možné zásah provádět,
- systematika použitých prostředků.
Látky používané při změně metabolizmu mozkových mediátorů (Alzheimerova a Parkinsonova choroba)
- patofyziologie procesů,
- možnosti adjuvantního použití látek,
- systematika používaných látek.
Látky proužívané při chronickém únavovém syndromu (CFS)
- patofyziologie CFS,
- systematika používaných sloučenin a přírodních směsí.
Imunostimulancia
- definice nespecifické a specifické imunity, možnost jejího ovlivnění,
- patofyziologie imunitních deficitů,
- možnosti použití nutraceutik, používané látky.
Látky ovliv ňující riziko vzniku neoplazmat
- patofyziologie kancerogeneze,
- ovlivňování vnějšími podmínkami (expozice škod. faktorů vněj. prostředí, strava ad.),
- možnosti adjuvantního zásahu pomocí nutraceutik.
Látky používané při funkčních poškozeních kardiovaskulárního systému
- patofyziologie kardiovaskulárních onemocnění,
- rozbor chorobných stavů, u nichž je možné použití nutraceutik jako preventivních, nebo adjuvantních prostředků, nebo jako součást terapie.
Látky pro ovlivňování tělesné hmotnosti
- rozbor faktorů ovlivňujících vznik nadváhy a obezity,
- možnosti zásahů do nežádoucího vývoje působením nutraceutik,
- přehled používaných prostředků.
Látky pro ovlivnění struktury organizmu (body design)
- skupina látek určená především pro zdravé subjekty k formování struktury těla (látky pro sportovní výživu),
- stručný rozbor fyzilogie základních živin, katabolizmu a anabolizmu v lidském těle,
- možnost použití nutraceutik, iontové nápoje.
Látky pro zvýšení hygieny zažívacího a urogenitálního systému
- stručný rozbor trávicích procesů, metabolizmu a disharmonií,
- možné využití nutraceutik.
Látky používané v určitých obdobích života
- rozbor hormonálních stavů v období menopauzy a andropauzy (pre- a postklimakterické stavy, benigní hyperplazie prostaty, ztráta libida),
- možnosti použití nutraceutik v této oblasti.
Látky používané ve stář í a k ovlivnění biorytmů
- stručný rozbor chorobných stavů doprovázejících stáří,
- komplexní zhodnocení nutraceutických prostředků probraných v předcházejících skupinách
- možnost jejich využití v geriatrii jak z preventivního hlediska, tak jako součást komplexní terapie.
Obsahové látky některých potravin a jejich biologická aktivita
- rozbor obsahu významných sekundárních metabolitů, které se vyskytují zejména v potravinách rostlinného původu a které mohou ovlivňovat fyzilogické procesy, případně probíhající farmakoterapii.
Vliv nutraceutik na fyziologické a patofyziologické parametry organizmu
- interakce s laboratorními testy, ovlivnění současně probíhajících chorob.
Předmět poskytuje cílené informace o fyziologických a patofyziologických procesech, které se uplatňují v průběhu lidské výživy a mohou ovlivnit vývoj zdraví jednotlivce. Jejich výklad vede k pochopení racionálního ovlivnění procesů, které vedou k zachování zdraví.
Na tento výklad navazuje systematická část uvádějící aplikaci potravin pro zvláštní výživu (doplňků stravy, potravin nového typu), jejich legislativní postavení v zemích Evropské unie a legislativní specifika v České republice. Jsou probírány jednotlivé látky a skupiny látek (přírodního, biotechnologického a syntetického původu), které nemají charakter léčiv a jsou v současnosti běžně na teritoriu EU používány a to především jako preventivní prostředky, které mají bránit rozvoji civilizačních chorob a jejich patogenezi (oxidační stres, obecný adaptační syndrom, karcinogeneze), nebo jsou používány v určitých obdobích života, ale také jako prostředky, které je možné použít jako adjuvans při účelné farmakoterapii, aniž by přinášely negativní interakce.
Součástí předmětu je upozornění na látky, které se běžně vyskytují v potravě a mohou ovlivnit zdraví nebo farmakoterapii, nebo výsledky klinických laboratorních testů uživatele (pacienta).