Úvod do mikrobiologie. Člověk a mikroby.
Hostitel versus patogen.
Bakterie – obecná charakteristika. Bakteriální genetika.
Lékařsky významné koky.
Další lékařsky významné bakteriální rody (Enterobacteriaceae, Pseudomonadaceae, ...).
Mykobakterie a další vláknité bakterie.
Obecná virologie - struktura a množení virů. Klasifikace virů.
Mykotické infekce.
Parazitičtí prvoci a helminti.
Přehled antimikrobních látek.
Rezistence k antibiotikům.
Dezinfekce, konzervace a sterilizace ve farmacii.
Farmaceutická mikrobiologie.
Organizace práce v mikrobiologické laboratoři – bezpečnost práce v laboratoři.
Dezinfekce, sterilizace – hygienické mytí rukou, vybavení mikrobiologické a farmaceutické laboratoře, typy BSL, typy biologického materiálu, odběry, transport, žádanka, mikrobiologie čistoty prostředí - stěr z povrchu předmětů, spad.
Mikroskopie – nativní a barvený preparát (principy, výhody, nevýhody, použití).
Kultivace – druhy, podmínky, typy kultivačních půd a jejich použití.
Laboratorní testování citlivosti k ATB – diskový test, E-test, MIC.
G+ a G-koky (laboratorní diagnostika), G-tyčky (lab. diagnostika), Enterobacteriaceae, G- nefermentující tyčky.
Mykologie (laboratorní diagnostika), parazitologie (lab. diagnostika).
Předmět Vybrané kapitoly z mikrobiologie je nedílnou součástí biologických disciplín, poskytující poznatky o biologii, morfologii, metabolismu, genetice a patogenit ě mikroorganismů. Důraz je kladen na podstatné aspekty vztahu mikroorganismus - hostitel - prostředí a ovlivnění tohoto vztahu antimikrobními látkami.
Zároveň je tento soubor rozšířen i o vztah struktura sloučenin vs. biologická aktivita. Cílem předmětu je rozšířit základní znalosti studentů získané v průběhu pregraduálního studia a doplnit o poznatky potřebné pro doktorské studium.