1. Úvod, centra kulturních rostlin; potraviny I: obiloviny, luštěniny, škrobnaté rostliny
2. Potraviny II: ovoce, olejniny
3. Potraviny III: zelenina, cukrodárn é rostliny
4. Potraviny IV: koření, pochutiny
5. Technické rostliny I: textilní, třísloviny, pryskyřice
6. Technické rostliny II: barviva, rostliny poskytující latex, zemědělské využití (pícniny)
7. Léčivé rostliny: alkaloidy, třísloviny
8. Léčivé rostliny: glykosidy
9. Léčivé rostliny: flavonoidy
10. Léčivé rostliny: silice, hořčiny, ostatní drogy
11. Jedovaté rostliny, speciálně mírného pásu Evropy
12. Psychotropní a jinak nebezpečné rostliny
13. Věda a užitkové rostliny na katedře
Přednáška přináší přehled důležitých rostlin s praktickým (potraviny, technické rostliny) a farmaceutickým (léčivé a jedovaté rostliny) významem na příkladech domácích i běžně dostupných exotických rostlin. Část užitkové rostliny přináší přehled potravinářsky významných rostlin (obiloviny, luštěniny, škrobnaté rostliny (okopaniny), olejniny, ovoce, zelenina, koření, cukrodárné rostliny, pochutiny) a technicky využívaných rostlin (textilní, pícniny , třísloviny, pryskyřice, barviva, rostliny poskytující latex). Příklady a demonstrace rostlin našich i běžně dostupných subtropických a tropických, v jednotlivých skupinách řazené systematicky. V úvodu jsou zmíněna centra kulturních rostlin.
Část léčivé rostliny je v principu pojímána farmaceutickým způsobem, kdy jsou jednotlivé skupiny demonstrovány podle hlavních chemických účinných látek a jejich využití ve farmacii (cukry, tuky, alkaloidy, třísloviny, glykosidy, flavonoidy, silice, hořčiny, ostatní drogy). Speciální kapitolou je pak přehled důležitých jedovatých a psychotropních druhů. Demonstrovány jsou (bezpečným způsobem) příklady užití.
Závěrečná přednáška představuje průnik tématu s vědou provozovanou na katedře.
Cvičení proběhne blokově formou návštěvy jednoho nebo více specializovaných skleníků či jiných kolekcí.
PREDNASKA ZACINA AZ VE 2. TYDNU SEMESTRU PO 5. RIJNU!