1. základy mikrobiologické technik laboratoři. (aseptická práce, příprava medií, inokulace)
2. barvení a mikroskopování mikroorganismů
3. stěry a jejich vyhodnocení
4. test citlivosti na antibiotika
5. proměření růstové křivky
6. separace směsi a mikroskopický důkaz bakterií
7. metabolické identifikační testy
8. transformace bakterií
9. přípravu kvašených mléčných produktů vč. izolace příslušné bakteriální kultury Termíny jednotlivých paralelek, na které se studenti zapisují, bohužel nebudou známy před ukončením zápisu na ně. Důvodem je, že před uzavřením zápisu není znám počet studentů přihlášených na praktických cvičeních, které probíhají v semestru dříve, a tedy kdy budou laboratoře volné pro naše praktikum. Dodatečný přesun na jiný turnus je možný v případě, že je na něm volné místo nebo po domluvě studentů, kdy dojde ke vzájemné výměně mezi turnusy. Některé z turnusů obvykle vycházejí na období kolem květnových státních svátků, tak doporučujeme tento fakt zohlednit.
V praktických cvi čeních v trvání 3 dní se studenti seznámí s pricipy aseptické práce a základy technik používaných v mikrobiologické laboratoři. Prakticky provedou inokulace medií, barvení a mikroskopování mikroorganismů, stěry a jejich vzhodnocení, test citlivosti na antibiotika, proměření růstové křivky, separace směsi a mikroskopický důkaz bakterií, metabolické identifikační testy, transformaci bakterií a přípravu kvašených mléčných produktů vč. izolace příslušné bakteriální kultury.
Protože problematika řady úloh je biochemické povahy, úroveň znalosti v rozsahu základního kurzu biochemie je doporučena a předpokládána.