2. barvení a mikroskopování mikroorganismů
3. stěry a jejich vyhodnocení
4. test citlivosti na antibiotika
5. proměření růstové křivky
6. separace směsi a mikroskopický důkaz bakterií
7. metabolické identifikační testy
8. transformace bakterií
9. přípravu kvašených mléčných produktů vč. izolace příslušné bakteriální kultury
Termíny jednotlivých paralelek, na které se studenti zapisují, bohužel nebudou známy před ukončením zápisu na ně. Důvodem je, že před uzavřením zápisu není znám počet studentů přihlášených na praktických cvičeních, které probíhají v semestru dříve, a tedy kdy budou laboratoře volné pro naše praktikum. Dodatečný přesun na jiný turnus je možný v případě, že je na něm volné místo nebo po domluvě studentů, kdy dojde ke vzájemné výměně mezi turnusy. Některé z turnusů obvykle vycházejí na období kolem květnových státních svátků, tak doporučujeme tento fakt zohlednit.
","inLanguage":"cs"},{"@type":"Syllabus","text":"1. principles of microbiology techniques (aseptic work, media preparation, inoculation) \r\n2. staining and microscoping of microorganisms\r\n3. wipes and their evaluation\r\n4. antibiotic sensitivity test\r\n5. determination of growth curve\r\n6. separation of mixture of microorganisms and their identification\r\n7. metabolic tests\r\n8. transformation of bacteria\r\n9. fermentation of milk & isolation of bacterial cultures involved","inLanguage":"en"}]}1. principles of microbiology techniques (aseptic work, media preparation, inoculation)
2. staining and microscoping of microorganisms
3. wipes and their evaluation
4. antibiotic sensitivity test
5. determination of growth curve
6. separation of mixture of microorganisms and their identification
7. metabolic tests
8. transformation of bacteria
9. fermentation of milk & isolation of bacterial cultures involved
Practical course (3 days) is designed to teach students essential principles of aseptic work and basic techniques used in microbiology labs. Students will carry out media inoculations, staining and microscopy of microorganisms, sweep tests, antibiotic sensitivity, determination of growth curve, separation of bacterial mixture, metabolic identification, transformation of bacteria, and preparation of fermented milk products.
The knowledge gained in the basic Biochemistry course is recommended and expected.