Základní právní předpisy
Voda jako fenomén, vznik vody, abnormální chování vody, vlastnosti vody,
Vodní zdroje, rozdělení vody na Zemi, Šetření vodou – IWRM, virtuální voda,
Pitná voda, požadavky na kvalitu pitné vody, stanovení limitních hod, Základní stanovované parametry a způsob jejich stanovení.
Faktory ovlivňující vodní zdroje, zdroje znečištění , srážkové vody, kyselé srážky, podzemní vody, povrchové vody, hodnocení ekologického stavu toku
Ochranná pásma vodních zdrojů, jejich rozdělení a charakteristika, vodní stres
Hygienická rizika spojená s vodou, vstup rizikových látek do organismu, houby a plísně, bakteriální infekce, protozoální infekce , virová onemocnění, chemické příčiny nemocí.
Balená voda , druhy balených vod, problematika kvality balených vod, výhody a nevýhody.
Předmět je doplněn exkurzemi do laborato ří VUV TGM, Zemědělské univerzity a povodí Vltavy.
Basic legislation
Water as a phenomenon, water formation, abnormal water behavior, water properties,
Water resources, water distribution on Earth, Water saving - IWRM, virtual water,
Drinking water, drinking water quality requirements, limit throws, basic parameters and the way of their determination.
Factors affecting water resources, sources of pollution, rainwater, acid rainfall, groundwater, surface water, ecological status assessment
Protective zones of water resources, their distribution and characteristics, water stress
Hygiene risks associated with water, entry of hazardous substances into the body, fungi and fungi, bacterial infections, protozoal infections, viral diseases, chemical causes of diseases.
Bottled water, types of bottled water, problems of bottled water quality, advantages and disadvantages.
The course is completed with excursions to the laboratories of VUV TGM, Agricultural University and the Vltava River Basin.