1.Výživa a zdravotní stav člověka 2.Hygiena výživy. Denní stravovací režim 3.Výživa různých skupin obyvatelstva 4.Nutriční hodnota potravy 5.Základní živiny, metabolismus živin 6.Voda v organismu a v potravě.
Minerální látky 7.Působky v potravě. Vitamíny, antivitamíny aj. 8.Cizorodé látky v potravním řetězci 9.Alimentární nákazy 10.Maso a masné výrobky 11.Mléko a mléčné výrobky 12.Obilovina a luštěniny 13.Zelenina, ovoce 14.Pochutiny, nápoje 15.Změny výživové hodnoty potravin při jejich zpracování 16.Skladování a konzervace potravin
Předmět vychází z pojetí výživy jako komplexu bio-psycho-sociálních faktorů, které pronikají celým životem člověka.Zaměřuje se na vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Seznamuje se systémovým posuzováním nutriční hodnoty stravy (obsah jednotlivých živin v potravinách, energetická hodnota potravy, hygienická jakost a nezávadnost potravin).
Učí sestavovat jídelníček dle zásad spr ávné výživy.