Charles Explorer logo
🇨🇿

Potravinářská technologie

Předmět na Pedagogická fakulta |
O02317031

Sylabus

Obsah kurzu:

- Hygiena a ochrana zdraví při přípravě stravy

- Zásady sestavování jídelníčků a menu

- Nákup a skladování poživatin. Způsoby konzervace

- Předběžná úprava základních potravin

- Zpracování zeleniny. Studené předkrmy

- Tepelná úprava pokrmů. Příprava polévek, teplých předkrmů a omáček

- Technologické zpracování masa, vajec a mléčných výrobků

- Technologické zpracování mouky. Přílohy, moučníky, dezerty

- Nápoje a jejich podávání. Kultura stolování

- Seznámení s pracovištěm. Vybavení kuchyně, organizace práce ve cvičné kuchyni

Požadavky k zápočtu:

- Aktivní účast

- Zápočtový test

- Vypracování protokolu z praktického cvičení

Anotace

Předmět seznamuje se základními způsoby technologického zpracování potravin v potravinářském průmyslu, ve veřejném (školním) stravování a následně při přípravě stravy v rodině. Obsahem je zvládnutí vybraných technologií používaných při přípravě pokrmů, základní způsoby zpracování běžných i netradičních druhů potravin.

Upozorňuje na tradice a stravovací zvyklosti u nás a v zahraničí.