Obsah kurzu:
- Hygiena a ochrana zdraví při přípravě stravy
- Zásady sestavování jídelníčků a menu
- Nákup a skladování poživatin. Způsoby konzervace
- Předběžná úprava základních potravin
- Zpracování zeleniny. Studené předkrmy
- Tepelná úprava pokrmů. Příprava polévek, teplých předkrmů a omáček
- Technologické zpracování masa, vajec a mléčných výrobků
- Technologické zpracování mouky. Přílohy, moučníky, dezerty
- Nápoje a jejich podávání. Kultura stolování
- Seznámení s pracovištěm. Vybavení kuchyně, organizace práce ve cvičné kuchyni
Požadavky k zápočtu:
- Aktivní účast
- Zápočtový test
- Vypracování protokolu z praktického cvičení
Předmět seznamuje se základními způsoby technologického zpracování potravin v potravinářském průmyslu, ve veřejném (školním) stravování a následně při přípravě stravy v rodině. Obsahem je zvládnutí vybraných technologií používaných při přípravě pokrmů, základní způsoby zpracování běžných i netradi čních druhů potravin.
Upozorňuje na tradice a stravovací zvyklosti u nás a v zahraničí.