Absolvováním kurzu by studenti měli získat vědomosti o obecné charakteristice mikroorganismů, jejich morfologii, fyziologii, genetice a prostředí, v němž žijí, ale i nákazách, které způsobují rostlinám, zvířatům a člověku (epidemiologie), ale též poznatky o jejich využití v průmyslu. Součástí jsou praktická cvičení, kde se posluchač naučí připravovat a pozorovat nativní i barvené mikroskopické preparáty nepatogenních bakterií a kultivovat mikroorganismy na agarových půdách.
Obsah teoretické části kurzu: (1) Vymezení vědního oboru mikrobiologie, bakteriologie a virologie, vznik a vývoj bakterií, (2) Vztah bakterií k životnímu prostředí a člověku, (3) Tři domény buněčných živých soustav - bakterie, archea, eukarya, prokaryota x eukaryota, systematické dělení bakterií a archeí, pojmy biologický druh, kmen, typový kmen, (4)Prokaryotní buňka a její součásti, plasmidy a jejich přenos (konjugace, transdukce, transformace), buněčná stěna grampozitivních a gramnegativních bakterií, spory a sporulace, (5) Růst a množení bakterií, životní cyklus prokaryotní buňky, růstová křivka bakteriální populace a její fáze, (6) Výživa bakterií, (7) Fyzikální účinky prostředí na bakterie, živná laboratorní média, (8) Úvod do metabolismu bakterií, (9) Patogenní bakterie, bakteriální nákazy, jejich prevence a léčba, (10) Viry, stavba virové částice, rozmnožování, virová onemocnění, jejich prevence a léčba, bakteriofágy, (11) Subvirové patogeny, viroidy, priony. Obsah laboratorních cvičení: bezpečnost práce, příprava a pozorování nativních preparátů, příprava a pozorování nespecificky barvených preparátů, makroskopické a mikroskopické pozorování vypěstovaných kultur, přeočkování vybrané kultury, vypěstování čisté kultury, barvení bakterií podle Grama, pozorování trvalých preparátů, příklady dalších praktických činností s mikrobiologickou tématikou využitelných ve školství.