1. Repetitorium ze somatologie (vybrané kapitoly). Základní terminologie používaná ve výživě.2. Funkce stravy. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody. Úloha vody v organismu.3. Význam bílkovin ve výživě, jejich trávení a biochemická přeměna v lidském organismu.4. Význam sacharidů ve výživě, jejich trávení a biochemická přeměna v lidském organismu.5. Význam lipidů ve výživě, jejích trávení a biochemická přeměna v lidském organismu.6. Minerální látky a stopové prvky.7. Vitaminy.8. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy.9. Alternativní způsoby stravování, důvody a vhodnost tohoto stravování pro děti a mládež.10. Onemocnění související s výživou.
Předmět poskytuje studentům základní poznatky o živinách obsažených v poživatinách, o složení potravin rostlinného i živočišného původu, o příjmu energie výživou a jejím využití v organismu. U jednotlivých živin jsou zmíněny i jejich základní metabolické pochody v organizmu.