1. Základy výživy a výživové parametry.
2. Specifické nároky na výživu u jednotlivých skupin obyvatel.
3. Kvalita potravin, zm ěny nutriční hodnoty při technologickém zpracování.
4. Onemocnění plynoucí z nesprávné výživy.
5. Léčebná výživa v klinické praxi.
6. Formování nutričních návyků u dětí a dospívajících, prevence poruch příjmu potravy jako součást výchovy ke zdraví. Problémy alternativních směrů ve výživě.
7. Specifika odborného poradenství a konzultační činnosti v oblasti zdravé výživy.
Cílem předmětu je seznámit studenty s aktuálními problémy vlivu výživy na zdravotní stav člověka. Předkládá výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který proniká celým životem člověka.
Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Předmět se rovněž zabývá výživovými potřebami vybraných skupin obyvatel. Část předmětu je rovněž věnována komunikaci mezi klientem a poradcem.