1. Základní pojmy z oblasti výživy (výživová pyramida)
2. Složky stravy a jejich význam
3. Racionální strava (základní pravidla, jídelníček)
4. -
5. Diagnostické metody v dietologii
6. -
8. Sportovní výživa (specifika, volba vhodných potravin v závislosti na pohybovém zatí žení, pitný režim, výživové doplňky)
9. -
12. Specifika výživy u civilizačních onemocnění
13. Dotazníková šetření a PC vyhodnocení (softwary pro dietologii)
14. Metody pro stanovení tělesného složení
Náplní předmětu je zopakování základní terminologie z oblasti dietologie (složky stravy, jejich význam a zastoupení ve stravě). Studenti jsou seznámeni s obecným pohledem na racionální stravu (základní pravidla, principy diagnostických metod používaných v dietologii a nutričním poradenství, sestavování jídelníčků).
Jsou zmíněna základní pravidla sportovní výživy, především některé odlišnosti od výživy běžné populace. Studenti jsou seznámeni s možnostmi nutriční intervence u vybraných civilizačních onemocnění.