Témata přednášek:
1. Obecné principy biochemie, složení živé hmoty, voda, biokatalyzátory
2. Význam v ýživy a základní terminologie, složky stravy (mikronutrienty, makronutrienty)
3. Biochemie cukrů
4. Biochemie tuků
5. Biochemie bílkovin
6. Metabolismus cukrů
7. Metabolismus, tuků a bílkovin. Dýchací řetězec
8. Diagnostické metody v dietologii (analýzy stravovacích zvyklostí, diagnostika tělesného složení)
9. Proteosyntéza a její význam pro život
10. Nukleové kyseliny a jejich role v organismu
11. Specifika výživy u vybraných skupin populace (stručně), alternativní způsoby výživy
12. Klidový membránový potenciál, vedení vzruchu, výpočet potenciálu membrány
13. Přenos vzruchu a svalová práce
Předmět se zabývá základními biochemickými ději v organismu v kontextu s racionální výživou.
Předmět je zaměřen na získání teoretických znalostí z oblasti biochemie včetně osvojení si principů biochemických pochodů v organismu.